Магическа вода на Ванга потича в Рупите

Магичната и лечебна вода от Рупите, където е живяла Ванга, ще потече към античния град Хераклея Синтика! Там ще бъде построена чешма, от която всеки, който иска, да може да си сипва от водата. Предполага се, че една от причините Ванга да се премести точно в тази област в Рупите е специалната вода, която извира там, и която сега ще бъде уловена и предоставена на всички, които желаят.

Новината съобщи пред „Топ Преса“ заместник-кметът на Петрич Иванка Салагьорова, която е моторът на проекта. Очакванията са той да се реализира в скоро време и да струва от порядъка на 5 млн. лв.

Руините на античния град са разположени в землището на село Рупите. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид.

Повече от 100 години учените спорят къде е разположен този античен град. Дълго време се смята, че се е намирал в днешна Гърция. Хераклея Синтика е локализирана при село Рупите от доцент Георги Митрев от Пловдивския университет след откриването на голям латински надпис през 2002 г., който Митрев превежда, коментира и публикува.

В Хераклея Синтика е съществувало светилище на Немезида – крилатата богиня на възмездието от древногръцкия пантеон, доказа екип учени начело с доц. д-р Людмил Вагалински. То е единственото засега на територията на България, а и по света проучените храмове на Немезида се броят на пръсти.

Там е намерена и част от мраморна оброчна плочка с интересно изображение – богинята Немезида е стъпила върху легнала руса млада жена, символизираща порока. Срещу нея е изобразен гладиаторски шлем, а това пък подсказва, че в Хераклея Синтика са провеждани гладиаторски игри през римската императорска епоха. Връзката на Немезида с тези зрелища е известна от писмени извори и надписи, но нейни изображения с гладиаторски атрибути са изключително редки.

„Общината предвижда социализация и благоустрояване на района. Ще обединява т.нар. гьолове на Рупите и Хераклея Синтика. Ще може да има водоподаване на тези обекти, ще се направят алеи“, допълни Салагьорова.

Наред с това от община Петрич подготвят ремонт на един от двата сондажа за вода край храма на Ванга, което ще струва 166 000 лв. До месец трябва да бъде избран изпълнител. След укрепването му по-късно се предвижда да бъде ремонтиран и другият сондаж, който е в още по-лошо състояние 40 години след неговото изграждане.

Преди това е облагородено пространството около лечебните гьолове с пейки, мостове и кабинки за преобличане.

Снимки:

Лечебните гьолове на Рупите

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене