Активират кризисните щабове във всички благоевградски общини

Областният управител на Благоевград е издал заповед за активиране на кризисните щабове във всички общини за денонощно наблюдение на реките. Тази сутрин придошлите води на река Черна Места са скъсали подпорна стена и подкопали част от пътя Якоруда-Юндола-Велинград.

Няколко екипа и тежка техника са изпратени на мястото, където водите на река Черна Места са скъсали подпорна стена и са подкопали част от пътя към Юндола.

Коритото на реката е почистено и са направени временни насипи. Разчистен е и пътят, който е бил залят от кална маса.

Към момента други сигнали не са постъпвали в Областния щаб за реакция при бедствия и аварии. Работи се денонощно в координация с другите институции, увери областният управител Стоян Христов:

„Областта поддържа непрекъснат контакт с общините и с отговорните институции – Пожарна безопасност и защита на населението, полицията, дежурни части и се докладва непрекъснато“.

Високи са речните нива в целия Западнобеломорски басейн, предупреждават от Министерството на околната среда и водите. Очаква тази вечер и през нощта нивата на реките Струма и Места, както и техните планински притоци да се покачат още.

Заради достигнати максимални водни обеми, част от язовирите в Юзогападна България се изпускат контролирано, информираха от Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите.

Пътищата в областта са проходими, но на много места пътната настилка е мокра. Няма активирали се свлачища.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене