Пороят отнесе моста и прекъсна водопровода към махала Акациите в благоевградското с. Горно Хърсово, активирано свлачище затвори път в с. Марулево

Поройните дъждове отнесоха моста към махала Акациите на благоевградското село Горно Хърсово и активираха свлачище, което затвори пътя към махала Кацарци на съседното село Марулево. Спешно комисии от Общината на място са огледали щетите и с разпореждане на кмета Илко Стоянов вчера земната маса бе отстранена и достъпът до Кацарска махала, в която живеят десетина души, бе възстановен.

„Рано сутринта подадох сигнал на дежурния в Общината“, разказа кметският наместник на Горно Хърсово Иван Николов и обясни, че на метри от брега на реката живее цяла фамилия от няколко семейства с деца, които ходят на училище, а родителите им на работа.

„Не само мостът е отнесен, но и водопроводът е прекъснат“, отбеляза наместникът и разказа: „Осигурих веднага водоноска за питейна вода на хората в махалата, уведомих и ръководството на ВиК ЕООД и очаквам в понеделник да дойдат да възстановят водоподаването. С подръчни средства следобед с жители от махалата сковахме малко дървено мостче, поне пеша да може да се преминава, докато се оправи основното съоръжение.

Сигурно помните, че миналата година по „Бедствия и аварии“ държавата отпусна на общината пари да го възстанови, след като през декември 2021 г. отново след поройни дъждове реката го беше отнесла. Започна се работа и на втория ден от Басейнова дирекция ни спряха, даже съставиха акт на кмета на Благоевград“, коментира Иван Николов.

Припомняме, че през януари т.г. след проверка от Басейнова дирекция спряха изграждането на моста заради липса на разрешително за ползване на воден обект. Инж. Любомир Треновски, директор на дирекция „Планиране на инвестиционната дейност, строителство и екология“ в общинската администрация, тогава обясни, че такова разрешително Общината не е искала, защото на практика не се визира ползване на водния обект, а авариен ремонт след природно бедствие.

Общината все пак успя да осигури безопасен автомобилен достъп на собствениците до имотите им в махала Акациите, но не можа да изпълни първоначалния проект, което по мнението на експерти от кметската администрация е причина за настоящия проблем.

Седем къщи има от другата страна на отнесения мост в махала Акациите, както и доста селскостопански имоти.

„Имам градина оттатък, зад акациите. Бетонният мост ни вършеше перфектна работа, но вчера по обяд като дойдох, видях, че вече не се минава“, показа Любен Алексов. Той е възпитател в Шесто училище в кв. „Струмско“, съпругата му е административен съдия Саша Алексова.

„На 64 г. съм и такова чудо тук досега не съм виждал! По това време на годината тази рекичка е почти суха, а сега вижте колко е подкопано! Притесни ме обаждане на братовчедка ми преди час, някой от Общината й казал, че щом имотите са частни, пътят едва ли ще се възстанови скоро. Всеки ден съм тук, понякога идвам и по два пъти, и силно се надявам да оправят моста и институциите спешно да вземат мерки“, коментира учителят, докато паркира колата си от едната страна и се отправи пеша към градинката си по дървеното мостче.

Тъй като в района на бедствието се преплитат компетенциите на няколко институции, областният управител Стоян Христов вчера сутринта свика спешно междуведомствена комисия. Тя трябва да направи проверка и да излезе с констативен протокол кой орган е компетентен да възстанови достъпа на хората до домовете им, обясни губернаторът.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене