Старо военно летище се крие в дълбините на язовир Доспат!

Името на град  Доспат означава „Приятел на пътя”. Това гостоприемство на община Доспат се вижда и усеща от влизането на твриторията и. Добре дошли!  Чудно красива природа от всички страни, чешми на главния път, някои от тях с места за отдих и отмора, чист въздух… Кътче от Рая!

Извори – история, традиция, занаяти, събори от тук идва енергията – Енергия за туризъм, спорт и почивка. Въздух и извори. Енергията идва от въздуха, от изворите – водата от чешмите, от красотата на града и природата, от местното население, от храната от екологично чистите  продукти, от спокойствието, пътуването и свободното време прекарано в Доспат!

Община Доспат е разположена в Западни Родопи на около 200 км. от столицата София и на 86 км. от областния център Смолян, в най западната част на Смолянска област. На изток община Доспат граничи с общините Борино и Девин, на запад с общините Сатовча и Гоце Делчев, на север с Пещера и Велинград на юг землищната граница на общината съвпада с държавната граница на страната с Гърция.

Язовир „Доспат” е най – голямото богатство за градчето и региона. Разположен на 1200 м. надм. височина, площта му е 22,1 км. и е сред най- големите по площ  и обем в България.

Част е от Каскадата „Доспат – Въча”, в която е основния водоем на нейното първо стъпало и изпълнява ролята на многогодишен  изравнител. Язовирът е дълъг 19 км. и широк около 3 км. разположен в посока северозапад – югоизток в землищата на градовете Доспат и Сърница, които са свързани с живописен път, минаващ по североизточния му бряг.

Строежът на язовир Доспат започва през 1961 година, но през 1967 година е пуснат в действие. За да може да се изгради, селата Орлино и Бърдуче от западната страна на реката, както и село   Арнудли от източната, са били евакуирани. Язовир Доспат сякаш е погълнал три от селата и плодородните им земи, на които се отглеждали житни култури.

Смята се, че през1933 година там е имало старо военно летище, построено от германците, което е погълнато от строежа на язовира. Може да се види само част от хамбара му.

Язовир Доспат има плаващ информационен център – понтон, който може да се използва и за риболов, той е един от язовирите рай за улов на риба, за разходка с лодка и наслада на природата, като е първенец по улов на пъстърва.

Бреговете му са изключително приятни, леки и не стръмни, което позволява да се къмпингува.

Той е вторият по големина язовир у нас.

Тъй като град  Доспат и язовир Доспат се намират на голяма надморска височина от 1200 до 1380 метра до голяма степен това обуславя и времето там.

Огромно е влиянието на река Доспатска, именно заради която зимата е сравнително мека, без да има огромни температурни амплитуди. Но за сметка на това пролетта настъпва късно, около края на април.

Също така лятото е прохладно, без да се достигат до т.нар. горещини.

Есента е мека, приятна и без обилни количества валежи.

Стане ли въпрос за Яз. Доспат, има и няколко полулярни места, които няма как да не споменем.

-Стената на Язовир Доспат – стената на язовир Доспат е от каменнонасипен път. Тя е дълга около 230 метра и висока 56 метра.

-Местност дъното на Доспат – Това представлява оформен малък залив, където е и най-дълбоката точка на язовир Доспат. Там има разнообразие от риба, което е възможност с лодка, а навсякъде около вас се ширят спокойните и сякаш необятни води на язовира.

-Панорамна площадка язовир Доспат – Тя се намира на метри след екопътека Почилена бърчина, като има отбивка за нея преди град  Доспат. Има изградени по по пътя към нея чешма, възможност за паркиране на 2-3 коли, а на самата площадка беседка, за да отдъхнете. Гледката която се разкрива е към язовир Доспати сякаш вие величествено сте над него. Определено си заслужава да се качите, за момент ще притаите дъх от могъществото, съчетано с красота и спокойствие.

-Местност Хановете – Това е още една местност, която обгражда язовир Доспат и се намира в близост до град Сърница, с множеството си вили и красивите брегове на язовира, които позволяват, както да се разходите, така и на тишина и спокойствие да ловите риба.

-Местност Орлино – Това е другата местност която обгражда язовир Доспат, отново подходящо място за разходка, за риболов, но и именно там са разположени множество хотели и почивни станции за отдих, насред гората и далеч от шума.

-Информационен център язовир Доспат – той може да се определи като мнозина също като атракция, подобна на плаващите къщички на язовира Въча, защото е разположен насред язовира и е на понтон, в залив до вила Тихия кът. Там има изградена малка информационна зала и експозиция за защитения вид европейска видра. Разказва за начина и на живот, размножаване, местообитание и заплахи за живота и.

От тук може да наемете и каяк за разходка.

Риболов на Доспат – Риболовът на язовир Доспат е силно развит, което го прави едно от любимите места за рибарите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене