Американският университет в България посреща посланик Елена Поптодорова

AUBG_181

14 ноември 2014 г., 12:30 часа, Библиотека „Паница“, университетски комплекс „Скаптопара”, Американски университет в България

Посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова ще изнесе публична лекция в Американския университет в България на тема: „От минало към бъдещето: посоки и пътища”. Лекцията ще се проведе на 14 ноември 2014 г. от 12:30 ч. в Библиотека „Паница“, университетски комплекс „Скаптопара” на АУБ, Благоевград.

 

През настоящата година отбелязваме 100 години от началото на Първата световна война и 25 години от падането на Берлинската стена и началото на прехода в Източна Европа. В своята лекция посланик Поптодорова ще направи символична връзка между двете събития, като говори за развитията след Първата световна война, чиито последици личат и днес – появяването на нови държави в региона и Близкия изток, отминалата Студената война и днешните развития на международната сцена. Посланик Поптодорова ще говори също за заявените филантропични  ангажименти на САЩ в региона и в частност в България, особено в сферата на образованието, започвайки от основаването на Американския колеж в средата на 19 в. и стигайки до основаването на Американския университет в България през 1991 г.

Елена Поптодорова е посланик на Република България в САЩ. По време на своята кариера тя е заемала постове, като: директор на отдел „Политика за сигурност” в Министерство на външните работи на Република България, посланик за специални поръчения по проблемите на черноморския регион. В периода 1990-2001 г. е народен представител, член на Комисията по външна политика, радио и телевизия, държавна сигурност и на Комисията по аграрната реформа към Народното събрание. Посланик Поптодорова е член на българската делегация към Съвета на Европа от 1995 до 2001 г.  В периода  1987-1990 г. тя е пълномощен министър в българското посолство в Рим.  През юни 2001 г. отново се връща към дипломатическа работа  като директор на Дирекция по човешките права на Министерството на външните работи и говорител на МВНР. Г-жа Поптодорова е почетен член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Тя е заместник-председател на Настоятелството на Американския университет в България.

 

Лекцията е част от Серията изтъкнати лектори „Посланик Елена Поптодорова“, на чиято самата посланик Поптодорова е патрон.  Целта на тази серия събития е да провокира дискусии на различни теми и съвременни проблеми, както и да представи известни в регионален и световен мащаб гост-лектори пред обществеността в Благоевград и АУБ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене