МИНИСТЪР КРЪСТЕВ ОТКРИ В ГАЛЕРИЯ „СРЕДЕЦ“ ИЗЛОЖБА НА СТУДЕНТИ ОТ КАТЕДРА „МЕТАЛ“ НА НХА

Министърът на културата Кръстю Кръстев откри тази вечер изложба, озаглавена „Настоящите“. Експозицията в галерия „Средец“ на министерството представя студентите от 1-4 и от магистърски курс от катедра „Метал“ към Националната художествена академия.

„Убеден съм, че всеки талант трябва да се отглежда внимателно, с вещина и любов. Вече 127 години НХА е незаменим участник в развитието на българската художествена култура и образование, а основният ѝ приоритет е формирането на професионални художници в различните области на изящните и приложните изкуства, дизайна, изкуствознанието и реставрацията“, каза министър Кръстев по време на откриването. Той сподели, че е впечатлен от резултатите от съвместната работа на преподаватели и студенти и ги поздрави за това, че с прекрасните си произведения са успели напълно да преобразят галерия „Средец“.

„Дълбоко вярвам, че изложбеното представяне на младите артисти, особено в това престижно и авторитетно пространство на Министерството на културата, е още една важна възможност за всеки художник да се разгърне, да се концентрира и да извади наяве най-доброто от вътрешния си свят пред различни публики. А, уверявам Ви, публиката на галерия „Средец“ е изключително разнолика и взискателна, гостите тук често са и чуждестранни“, посочи още министър Кръстев. Той изрази надежда младите посетители на експозицията да се вдъхновят от видяното, за да изберат академичното обучение по изобразително изкуство с неговите многообразие, възможности и потенциал, които специалностите в НХА генерират към всички сфери на обществения живот.

„Уважаеми преподаватели и студенти, Вие сте настоящата ни надежда, че и в бъдеще съкровищницата на българската култура ще продължи да се обогатява благодарение на взаимодействието между опита и между младите дарования, с които заслужено се гордеем! На добър час на изложбата!“, каза още министър Кръстю Кръстев. Той се обърна към младите хора, изпълнили галерия „Средец“ с думите: „Годините нямат значение, важен е духът, важна е душата. Не забравяйте, че просто трябва да работим здраво, ако искаме да станем наистина много добри!“.

„Имаше две ползи от пребиваването в министерството. Едната – извоювана с много мъки и борби в различни държавни агенции – полиция, инспекторат, Държавна агенция „Митници“ – това беше освобождаването на авторските творби за износ. А другото добро дело е днешната изложба“, каза проф. Велислав Минеков, ръководител катедра „Метал“ в Националната художествена галерия. Той сподели, че се е върнал в България специално за днешното откриване. Проф. Минеков разказа историята за създаването на катедра „Метал“, като подчерта приноса на проф. Николов – не само като изключителен автор, но и прекрасен преподавател. Велислав Минеков припомни тежките условия в края на 90-те години на 20 в., при които е започнал да работи в катедрата и благодари на министъра на културата за предоставената възможност за изява на възпитаниците от НХА.

От името на студентите благодарност изказа Василена Станчева от първи магистърски курс. Тя разказа малко повече за изложбата и благодари на всички присъстващи в препълнената галерия „Средец“ на Министерството на културата за проявения интерес.

Изложбата има за цел да представи най-добрите учебно-творчески резултати на всички настоящи, обучаващи се в момента студенти – от първи до четвърти бакалавърски, както и от магистърския курс от катедра „Метал“ към Националната художествена академия (НХА).

Катедра „Метал“ към Факултета за приложни изкуства и дизайн в НХА е основана през 1991 г. Първоначално ръководител и единствен преподавател по главните учебни дисциплини „Метал“ и „Композиция“ е доц. Георги Чапкънов, след което се оформя екип от най-добрите специалисти в различните области на художествения метал, като всеки от професорите създава свое специализирано ателие: Богомил Николов – ръководител ателие „Медална пластика“, Димитър Делчев – „Ювелирно изкуство и дизайн“, Велислав Минеков – „Металопластика“, Иван Славов – „Скулптура“, а по-късно и доц. Емил Бачийски – „Метална пластика за конкретна среда“. Дългогодишен преподавател по дисциплината „Рисуване“ е доц. Кирил Матеев.

Авторите в изложбата са:

Гергана Бернардова, Даниил Данаилов, Никола Андреев и Ния Старидолска – от първи курс;

Александра Попова, Виктория Димитрова, Дзиацен Хуан, Карина Амбарцумян, Никола Михов, Ния Димитрова и Хуеййен Луо – от втори курс;

Дарин Костов, Димитър Иванов, Дона Константинова, Мартина Драгова, Моника Зашева, Никол Александрова и Петя Тодорова – от трети курс;

Миглена Александрова и Денилин Георгиев – от четвърти курс;

Атанас Борисов, Василена Станчева, Петя Танева и Цветан Панайотов –  от първи магистърски курс.

За някои от тях това е първа изява пред публика и възможност за първа съпоставка на постиженията извън академичните ателиета. Изложбата ще остане до 22 юни в галерия „Средец“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене