Няма демографска криза, застаряването се дължи на позитивен феномен

Такава е имало, когато една жена раждаше по едно дете

Няма демографска криза, каза социологът доц. Алексей Пампоров на дискусия по Проект „bebe bg“. Дискусията „Фертилитет, репродуктивно здраве и превенция при младите хора“ се състоя в сградата на КНСБ.

Една от причините да се отказват хората да имат деца са погрешните послания, отправяни от медиите към младите хора. Демографията като наука потъна и всеки се изказва по темата, независимо дали наистина разбира от нея, добави Пампоров.

По думите му застаряването на населението се дължи на позитивен феномен – увеличаване с 10-12 г. на средната продължителност на живота. За 20 г. детската смъртност в България е намаляла три пъти. Има региони, в които раждаемостта е ниска и трябва да се направи анализ на причините, но има и регион, в които раждаемостта е толкова висока, че ако нямаше миграция към чужбина, населението ни щеше да се увеличава. Висока раждаемост има в регионите на Ловеч, Силистра, Сливен, Ямбол, допълни той.

Социологът отбеляза, че при застаряване на населението и увеличаване на продължителността на живота изглежда, че раждаемостта спада.

Демографска криза имаше, когато една жена раждаше по едно дете, каза още той. Жените, които раждат сега, са много малко – това са жени, родени 1995-1996 година, допълни доц. Пампоров. И уточни, че сега няма криза, а има ефект от старата демографска криза.

Започва отлагане на раждането на първо дете, като през последните четири години първото раждане е около 27,6-годишна възраст. Голям проблем е, че в България има огромни икономически, социални и демографски неравенства, каза още той. По думите му първото раждане се отлага от хората, живеещи в София, Смолян, Пловдив, Русе и Варна, докато в селата раждането на първо дете е на много ниска възраст. Много е страшна темата за юношеската раждаемост, но е добре, че този показател намалява, добави той. И посочи, че четири процента от момичетата раждат между 15 и 19-годишната си възраст.

Децата, родени извън брак, са 60 на сто, посочи още доц. Пампоров.

По думите му сериозен проблем е, че държавата допуска да се сключват бракове под 18-годишна възраст. Момичетата, отпаднали от училище, започват да раждат много рано, тъй като това им е житейската алтернатива, допълни социологът. (БТА, Десислава Пеева)

Елка Василева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене