ЕК даде зелена светлина на ваксина срещу бронхиолит

Снимка БГНЕС

Заболяването затруднява дишането, често има летален изход

Европейската комисия даде зелена светлина на ваксината на британската фармацевтична компания „ГлаксоСмитКлайн“ срещу респираторния синцитиален вирус, който причинява заболяването бронхиолит, което отнема живота на хиляди хора всяка година, предаде Франс прес.

Дадено е разрешение за поставяне на ваксината на възрастни хора, става ясно от днешно изявление на „ГлаксоСмитКлайн“. Боледуване от бронхиолит при възрастни хора може да приключи с летален изход, уточнява Ройтерс, цитиран от skener.news.

Даденото разрешение е последната стъпка от процеса по разрешаване на ваксината в Европейския съюз, след като Европейската агенция по лекарствата препоръча през април употребата ѝ да бъде одобрена. Миналия месец ваксината бе одобрена и от американската Агенция по храните и лекарствата, като бе дадено разрешение за поставянето ѝ на хора на и над 60 години – същата възрастова група, за която бе дадено разрешение и в Европа, уточнява БТА.

В европейските страни респираторният синцитиален вирус всяка година отнема живота на около 20 хиляди души на възраст 60 и повече години, като тази статистиката е само за смъртните случаи, настъпили в болнични заведения. Бронхиолитът е често срещано респираторно заболяване и в ранна детска възраст. При възпалението им се блокира въздушният поток, което причинява затрудненото дишане.

Стела Стоянова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене