Здравни съвети Топ Преса! Как да се пазим от жегите това лято!

Цяла година чакаме лятото, но когато дойде с високите си температури, не знаем къде да се скрием и как да избягаме от жегата. Напоследък се появява ясно изразена тенденция прекалено високите температури да ни събарят здравословно. Затова ви предлагаме нчколко начина как да се охладите бързо и ефективно.  Стремете се да поддържайте хладна температура в жилището си. Проверявайте температурата в него между 8 и 10 ч., в 13 ч.и вечер в 22 ч. Тя трябва да бъде по- ниска от 32% C през деня и 24% C през ноща.Тези инструкции е особено важно да се спазват за деца, възрастни  над 60 г. или хора с хронични здравословни проблеми.

Използвайте хладния въздух през ноща, за да проветрите жилището си. Ако е безопасно, отворете всички прозорци през ноща и рано сутринта, когато външната температура е по- ниска. Можете  да приберете спалното си бельо в найлонова чанта и да го пъхнете в хладилника за известно време.Това може да направите няколко часа преди да си легнете, освен това за горещините се препоръчва да се спи върху копринено спално бельо.

Намалете топлината вътре в жилището си.

Затворете прозорците и особено онези, който са директно изложени на слънчева светлина през деня. Изключете изкуственото осветление и толкова електрически уреда, колкото е възможно. Пуснете щори, драперии и тенти на прозорците, които се огряват от слънцето сутрин или следобед. Лятно време можете да прибирате в килера килимите и честичко да правите „мокри” почиствания на подовете, за да ги охлаждате.

Сложете мокри кърпи в жилището си, за да го охладят. Не забравяйте, че тогава се повишава и влажността на въздуха.

Важно е да се пият течности. Избягвайте да излизате  навън в най-горещите часове на деня.

Не оставяйте деца или животни в паркиран автомобил. Поддържайте тялото си хладно и хидратирано. Помогнете на човек в риск да получи съвет и подкрепа. Възрастните или болните хора, които живеят сами трябва да се посещават поне веднъж на ден.

Как да се предпазим от горещините край морето?

За да се предпазим от силното слънце трябва да ходим на плаж между 6 и 11 ч.

Трябва да пием минимум 2-3 вода и ако не се почувстваме добре, веднага да се изкъпем във водата и да се разхладим.

Алкохолни и кофеинови напитки не са препоръчителни за високите температури.

В най-лошия случай любителите на плажа могат да получат слънчев удар.

Ако ни прилошее, зрението  ни е замъглено, чувстваме се дезориентирани. Това е сигурен знак, че сме получили слънчев удар.

Много е важно да застанем на хладно и да приемаме течности, докато премине. Ако не се почувстваме по-добре до няколко минути, е хубаво да ни прегледа лекар.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене