Революция в медицината – нов кръвен тест разпознава 50 вида рак

Кръвен тест за повече от 50 вида рак обещава пробив при диагностициране на заболяванията. Той разкрива правилно две от всеки три ракови заболявания сред 5000 души, които са посетили личния си лекар със съмнение за симптоми в Англия или Уелс.

В 85% от тези положителни случаи той също така е посочил първоначалното място на рака, съобщават от Националната служба по здравеопазване във Великобритания.

Тестът Galleri търси различни промени в части от генетичен код, които се наблюдават при различни видове рак. Все още се работи по неговото разработване. Ранното откриване на лечим рак може да спаси животи.

Според изследователи от Оксфордския университет тестът може да увеличи броя на идентифицираните видове рак. Често страдащите от рак имат симптоми, които да се свързват с редица възможни причини. Това изисква множество тестове и посещения в болница.

Настоящето проучване е най-голямото по рода си сред пациенти със съмнение за симптоми на рак 350 от тях са били диагностицирани с рак, използвайки традиционни методи като сканиране и биопсия, пише bTV.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене