Къде е гробът на Ботев? Овчар пренесъл костите му в църква

Не може да паркираме върху гроба на Левски и върху гроба на Ботев да никнат тръни, посочи Николай Иванов

Изследователят и автор на редица документални книги – историкът Николай Иванов, прави уникални разкрития в новата си книга. В нея той представя нови документи и факти за това къде е гробът на Христо Ботев.

„След 147 години отворихме укрити архиви в БАН. 50 години са укривани тези документи. Първо с Росен Петров направихме книга и показахме кой е убиецът на Ботев. Новата книга вече отговаря на българите къде, как и по кое време са погребани тленните останки на националния герой. Те са погребани край стените на църквата „Св. Троица“ в Манастирски дол. Овчарят Вълчо Учиндолски е трябвало да измине голямо разстояние“, разказа Николай Иванов в „България сутрин“.

„Научете се да работите с факти. Липсва логическо мислене в подготовката, с която се подхожда към историческите факти. Винаги проверявайте фактите“, подчерта Иванов и разказа за убиеца и самото убийство на Ботев.
„Преди това имах щастието да намеря къде са документите за гроба на Левски. Обособихме гроба с точност до един сантиметър. Не може да паркираме върху гроба на Левски и върху гроба на Ботев да никнат тръни“, каза още историкът пред Bulgaria ON AIR.

„Натрупа се много критична маса и обществото е останало или на ръба на пропастта, или падайки надолу в пропастта. Обособихме работна група под ръководството на кмета на Сухиндол. Решихме да се пристъпи час по-скоро към изграждане на подходяща пътека с информационни табели и да се постави паметна плоча“, посочи Николай Иванов.

Красимир Ангелов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене