Без категория

Проект на община Струмяни – сред шесте, отличени на церемония на годишно събитие на опак

04a231d59894f05365999746f082bdca

  • Награда за есе получи и студентката от община Струмяни, възпитаничка на ЮЗУ „Неофит Рилски” Нели Бозданска, магистър по публична администрация
  • В  резултат на успешно реализиран проект А09-31-126 жителите на Община Струмяни вече могат по-лесно и бързо да плащат своите местни данъци и такси чрез използване на нови технологични възможности.

Шест нови успешни проекта с награди по ОПАК на празника на Свети Мина

С 40% повече средства са предвидени за реформа в администрацията и съдебната система и развитие на електронното управление през следващия програмен период по новата Оперативна програма „Добро управление”. Това съобщи представителят на Европейската комисия г-жа Дора Крумова на днешното Годишното информационно събитие на ОПАК в София. На него ръководителят на Оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК) Моника Димитрова-Бийчър представи напредъка в изпълнението на програмата и перспективите за новия програмен период 2014 – 2020 г. По традиция бяха наградени шест успешни проекта по ОПАК – на Националната агенция за приходите (за проект A11-31-8), Агенция „Митници” (проект А11-31-11), Агенцията за устойчиво енергийно развитие (проект 12-32-1), Община Струмяни (проект А09-31-126), Националния институт на правосъдието (проект КБ11-24-1) и Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” (проект 12-32-9). Отличените проекти са предимно в сферата на електронното управление и управлението на човешките ресурси.

Тази година информационното събитие се организира съвместно с Института по публична администрация (ИПА), който проведе конкурс за студентско есе на тема: „Моята визия за модернизирането на българската администрация“. Моника Димитрова награди с плакети и електронни четци и тримата победители в конкурса на ИПА – Борислав Димитров (СУ „Св. Климент Охридски”), Нели Бозданска (ЮЗУ “Неофит Рилски”) и Катрин Боянова (СУ „Св. Климент Охридски”). Есетата на победителите са отпечатани в сборник със средства по ОПАК.

По проект A11-31-8 на НАП е разработен и внедрен електронен регистър за обезпечаване на дейността по административното сътрудничество с държавите членки при събиране на публични вземания – Информационна система “Взаимна помощ при събиране”. Агенция „Митници” (АМ) подобри административното си обслужване чрез въвеждането на нови електронни услуги. Гражданите и бизнесът вече могат да разчитат на по-бърз и лесен достъп до електронния портал (https://ecustoms.bg/eportal/) на Агенцията. Това стана възможно с проект А11-31-11, реализиран по ОПАК. АУЕР внедри информационна платформа за обмен на данни и услуги по отношение на възобновяемите източници на енергия. Информационната система може да се използва от държавната администрация, гражданите и бизнеса и е разработена в рамките на проект 12-32-1.

В  резултат на успешно реализиран проект А09-31-126 жителите на Община Струмяни вече могат по-лесно и бързо да плащат своите местни данъци и такси чрез използване на нови технологични възможности. В изпълнение на проект по ОПАК КБ11-24-1 с бенефициент Националния институт на правосъдието е усъвършенстван моделът на задължителното първоначално обучение на младшите магистрати в съдебната система. Над 6000 служители и 185 организации вече могат да се възползват от новите 35 електронни административни услуги, които Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГД ГВА) към МТИТС е разработила с проект 12-32-9. Това са само част от резултатите по ОПАК. Междувременно се подготвят и първите процедури по Оперативна програма „Добро управление”. Те ще бъдат обявени веднага, след като програмата бъде официално одобрена от Европейската комисия.

На срещата  присъстваха бенефициенти по ОПАК, посланици, медии и студенти, част от които са преминали стаж в дирекция ОПАК.

Изключителен дял за успешното реализиране на проекта на община Струмяни има IT специалиста Стоян Петков, който сподели радостта си от наградата, но и факта, че системата продължава да работи – в услуга на гражданите на общината. Наградата получи зам. кметът на община Струмяни Петя Тасева на официална церемония в „Шератон“ която не скри гордостта от двете награди за общината: наградата за проекта, но и наградата в конкурса за есе на млад човек от Струмяни – Нели Бозданска.
„Община Струмяни ще продължава да разработва и реализира проекти по ОПАК, както и да отчита високи резултати, благодарение на тясното сътрудничество и методологическа помощ от страна на управляващия орган. – сподели зам. кметът. В този смисъл споделяме успеха с тях.“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене