Меганаходка: Най-старата книга в света е открита край София, страниците й са златни, а вътре… ВИДЕО

Става дума за мистериозната Златна орфическа книга, намерена през 1955 година в поречието на Струма

Сред неизброимите археологически паметници, мегалитни структури и скъпоценни древни съкровища и находки на България, е и мистериозната Златна орфическа книга, открита през 1955 г. в поречието на Струма, близо до София. Предадена е за съхранение на Националния исторически музей през 2003 г., пише „Нешънъл Джеографик“

Предметът се състои от 6 пластини – листове (страници), изработени от 23,82-каратово злато, с размери 5 см на 4,5 см и свързани със златни пръстени.

Смята се, че златната книга е изработена във връзка с погребението на аристократ, последовател на учението орфизъм, основаващо се на идеята за самоусъвършенстването и вярата в безсмъртието, които могат да се постигнат от посветените (аристокрацията) в мистериалното знание (орфизъм е термин, въведен от проф. Александър Фол).

Върху листовете са гравирани сцени на мистериални обреди, загадъчен ритуален съд, конник, сирена, лира и войници, както и текст, неразчетен до днес.

Излагането на Златната орфическа книга в НИМ-София през 2003 г. мигновено привлича вниманието на български и чужди медии.

Тогава AFP и BBC цитират покойния Божидар Димитров, директор на НИМ по това време, който съобщава, че златната книга е създадена 600 г. пр. н.е., което я прави най-старата запазена книга в света, а нейната автентичност е потвърдена от двама експерти в София и Лондон.

Находката е уникална. Досега етруски златни листове са откривани само поотделно, всички в Италия, където се заселват етруските, асимилирани от римляните във вековете пр.н.е., според тогавашното прессъобщение на музея.

BBC обявява гравираните букви за етруски.

Етруската писменост, разчетена само частично, се базира на старогръцката. А самият език на етруските, който няма родство с никой от съвременните европейски езици, до голяма степен остава неразбираем.

В своя публикация по темата за Златната орфическа книга от 2020 г., немското издание Die Welt пише, че някои учени поставят под въпрос дали изобщо написаното е “етруско”. А, като цяло, експертите извън България остават скептични, тъй като липсват научни публикации за загадъчния артефакт.

В немската статия се споменава още, че предметът е намерен преди 60 години от “87-годиен българин, който живее в Македония” и пожелава да остане анонимен. Човекът твърдял, че открил книгата по време на строителство на канал в долината на р. Струма, в древна гробница, украсена със стенописи.

До момента в света са открити около 30 отделни листа от “етруски орфически книги”, “но те не са свързани в книга”, казва Елка Пенкова, ръководител на археологическия отдел на музея, цитирана от BBC. Единствено в България е открита цяла книга, чиито страници са съединени със златни пръстени.

Смята се, че етруските – един от най-мистериозните древни народи в Европа, са мигрирали от Лидия (дн. Западна Турция), заселвайки се в Северна и Централна Италия преди близо 3000 години и оставили малко на брой писмени сведения.

Запитване на National Geographic България към НИМ в имейл от 25 май относно произхода и автентичността на предмета, беше отклонено с аргумента, че „в момента уредник от НИМ, в чиято сбирка е Златната орфическа книга, подготвя материал за нея“.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене