Политически отзвук след изявлението на Радостин Василев (ОБЗОР)

Политическият отзвук след изявлението на Радостин Василев не закъсня.

Припомняме, че само преди часове на пресконференция той пусна запис, който по думите му бил от заседание на Националния съвет на ПП.

„Имаме ситуация, в която прокуратурата заявява, че ще атакува парламента, заради това, че той се опитва да ограничи безконтролността на главния прокурор“. Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Според него именно затова съществуват имунитетите, да бранят народните представители.

„Ние сме обсъждали практиката на ЕП за сваляне на имунитети, така че да има възможност да се направи преценка кога става въпрос за упражняване на правомощията на прокуратурата с оглед на политическата конюнктура с рекетьорски атаки или става въпрос за основани искания”, каза той.

Целта е България да бъде хвърлена в избори. Призивът ми е да не се подаваме, имаме нужда от правителство“, подчерта Иванов.

От „Възраждане“ подготвихме сигнал, подписан от цялата ни парламентарна група, който ще бъде пуснат до главния прокурор. В сигнала искаме да бъдат разследвани лицата, споменати в пресконференцията на Радостин Василев, да се установи автентичността на записа и тези лица да бъдат с повдигнати обвинения.

Това съобщи на брифинг в Народното събрание лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. 

 

БТА

 

„Трябва да се задействат институциите на съдебната власт, за да може веднага да се направи необходимост, за да може това продължавано престъпление – има такъв термин в правото – най-накрая да спре“, посочи Костадинов.

Според лидера на „Възраждане“ в пуснатия от Василев запис има данни за извършено престъпление срещу републиката по глава Първа от Наказателния кодекс.

„Става дума за скрити договорки на коалицията на имунитетите. От тези записи се чува абсолютен международен скандал. Дали ще подкрепят една бъдеща коалиция на първите две сили. Сложихте България на дъното, съсипахте ценностите на ЕС”.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

“Как мислите че Урсула фон дер Лайен и Г-7 гледат на твърденията, че участват в съставянето на правителство в България. Поредната черна точка за България. Как мислите, че гледат на влизането в еврозоната, заобикаляйки правилата. Как се чувстват тези лидери днес и дали ще подкрепят такава бъдеще коалиция на омертата, имунитетите и т.н. Става дума за отказ от национален суверенитет – изречението за смяна на шефовете на службите с такива, съгласуване с посолствата”, каза Нинова.

“Какво става с вас, хора? От енергията за промяна и от площадите вие станахте пералня за Борисов. Ако пуснем народът да гласува както иска, ние ще сме между 7 и 10 процента. Ако има истинска народна воля, ще бъдете между 7 и 10 процента. Времето доказа какво сте правили. Ние сега да вземем да се коалираме и да направим „Възраждане“ първа сила. „Възраждане“ участвате ли в това нещо. Много въпроси, които почти нямат нужда от отговори”, подчерта още Корнелия Нинова.

Напълно невъзможно е да коментираме запис с неизвестен произход, заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с днешните изявления на народния представител Радостин Василев и представители на управителния съвет на гражданското движение „Силна България“.

Ясно е, че има изисквания за влизане в Шенген, посочи говорителят. Той отбеляза, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ясно е изразила подкрепата си за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Има също много ясни изисквания за приемането в еврозоната, добави той. Говорителят поясни, че решенията за приемане на дадена страна от ЕС в еврозоната се взимат съвместно от всички еврокомисари, както и от Съвета на ЕС. По неговите думи тези институции прилагат изискванията за взимане на подобни решения много прецизно.

По принцип не коментираме твърдения и разпространявани записи, обобщи говорителят.

Този запис, който пусна сутринта Радостин Василев, показва цялата гнила същност – и неговата, и на хората които е записал. Това написа във Фйсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов. 

https://www.vbox7.com/play:b03a33217b

 БГНЕС/БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене