Бомбата на Василев: Атаката била насочена да се раздроби ПП

Според Филип Гунев и Милен Керемдчиев няма да има провал на преговорите

След твърденията за незаконно подслушване на политици и обвиненията в манипулиране на записи – може ли разкритията, които се очакват днес да бъдат изнесени от Радостин Василев, да повлияят на опитите за съставяне на правителство между първите две политически сили „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ-СДС.
„Това, което предстои да видим днес, е дали голямата бомба ще е наистина такава. Слушах Кирил Петков, говореше за шефове на служби, които бяха по негово време, той тогава не намери за необходимо да ги смени, сега смята, че те са част от „дълбоката държава“. Те са назначени от президента Радев, аз индиректно разбирам, че Петков твърди, че това е негова сглобка. Предстои да видим дали това е запис на службите или запис на този „емоционално нестабилен“ политик“, коментира бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев в студиото на „България сутрин“.

Според зам.-министъра на външните работи Милен Керемедчиев има двама човека, които не биха искали да има правителство – „това са президентът Радев и главния прокурор Иван Гешев.“

„Видимо е, че президентът Радев се чувства комфортно да ръководи абсолютно безконтролно служебното правителство на държавата. Той самият си призна, че когато ходят на срещите на ЕС, се чувства добре в тази си позиция, определено това му допада. От друга страна главният прокурор прави всички усилия, отново се вадят записи, възобновяват се дела, които са вкарани във фризера за известно време. Нормално е той да не иска да мине през парламента на второ четене закона, с който главният прокурор да бъде отстраняван с по-малко гласове на Висш съдебен съвет. Вижда се, че липсата на нестабилност устройва двама“, каза той пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Филип Гунев най-вероятно „ще излезе нещо манипулирано от записите, за да може да се направи нарушение на преговорите, не очаквам нещо друго.“

Запитан каква е целта на Радостин Василев, Милен Керемдчиев сподели мнение, че най-вероятно депутатът си търси „тъмно място в политиката“. Успява много добре да се намести там. Видяхте и раздялата му с ИТН – стана по възможно най-бруталния начин, отново имаше записи, натиск, шантаж, отново бяха само скандали, той записваше разговори и беше обвиняван от представители на спортни федерации, сега отново явно за пореден път се опитва да се дистанцира и да се изкара борец против корупцията.“

„В крайна сметка резултатът няма да доведе до провал на преговори, единствено може да засили преговорната позиция на ГЕРБ, но те не биха се отказали публично, защото Радостин Василев излиза с някакъв запис, който ни казва еди какво си. От ГЕРБ биха могли да използват това, ще са в по-силна позиция да го направят“, смята Филип Гунев.

Според Керемедчиев атаката е насочена не към това да няма правителство, а към това да се раздроби „Продължаваме промяната“.

„Тя е видимо в изходящ тренд вече втори избори. Целта е да се отцепи една сериозна група от народните представители и подкрепата, която има тази политическа сила. Едва ли ще има прекратяване на преговорите, но в крайна сметка, ако наистина има предсрочни избори, означава, че „Продължаваме промяната“ ще бъдат в още по-тежка позиция и по-раздробени с повече скандали“, допълни той.

Анисия Иванова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене