Опасно време сковава страната, гръмотевични бури и градушки удрят най-силно… КАРТА

Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София – около 22°, сочи справка в сайта на НИМХ

В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва.

Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София – около 22°, сочи справка в сайта на НИМХ.

Атмосферното налягане ще бъде малко по-високо от средното за май и през деня ще се задържи почти без промяна.

 

Времето за Гоце Делчев ще е облачно, дъжд с гръмотевици и максимална температура 26 градуса.

Над планините също ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа умерен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 15°, на 2000 метра – около 8°.

Над Черноморието още преди обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще краткотрайни валежи, на повече места по северното крайбрежие. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от север-североизток. Максимални температури между 19° и 22°. Температурата на морската вода е 16°-18°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Жълт код за опасно време е обявен в пет области на страната за петъчния ден.

Предупреждението за гръмотевична активност е в сила за Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище и Разград.

Времето през следващите дни ще бъде по-често с валежи и гръмотевици. В събота дневните температури ще достигат 20-25  градуса. Следобед ще вали над цялата страна, като по-интензивни ще бъдат дъждовете в западните и в източните райони. Силни гръмотевични бури се очакват в централните райони с условия за градушки. В неделя по-съществени валежи се очакват и по Черноморието.

В понеделник и във вторник – следобедните валежи ще продължават да бъдат често явление у нас.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/video-prognoza/2023/05/26/jylt-kod-za-grymotevichni-buri-i-gradushki-za-5-oblasti.570930

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене