Гласът на експертите! Д-р Сибел Ибраимова пред Топ Преса: Денталната медицина в България е на много високо ниво и продължава да се развива

 

Днес в рубриката ни „Гласът на експертите“ ви срещаме с една успяла жена, специалист, професионалист с корени от нашия край. 

Доктор Ибраимова, благодарим Ви, че приехте да дадете интервю в нашата рубрика „Гласът на експертите“.  Като за начало ще Ви помоля да се представите пред многобройната ни аудитория?

– Здравейте и благодаря за поканата. Казвам се Сибел Ибраимова и съм лекар по дентална медицина. Завършила съм Факултета по Дентална медицина в град София през 2019 година и към днешна дата съм специализант по “оперативно зъболечение и ендодонтия“ и практикуващ лекар в най- голямата специализирана клиника в България, ЕО Дент .

Как избрахте данталната медицина?

Това ще прозвучи малко странно,но като дете много се страхувах от зъболекари и всичко свързано със зъболечение,  от миризмата на лекарство в кабинета,болката,звукът от машинките бяха травмиращи. Към края на моето средно образование моята учителка по биология  госпожа Венета Варадева забеляза моя интерес към биологията и химията. Тя беше човекът,който ми помогна да открия пътя, по който искам да поема и тук е моментът и да  и благодаря! Реших специалността да е дентална медицина, за да мога да помогна на хората, които също като мен се страхуват от зъболекари и да променя тяхното мнение за зъболечение.

Имаше ли нещо, което Ви изненада в професията Ви. Разкажете интересна история от практиката Ви?

– В нашата професия всеки ден е пълен с изненади. Най-често се изненадвам от това, че пациентите винаги чакат последния момент, за да посетят зъболекарския кабинет  и   предпочитат зъбът  да се извади и да спре да ги боли, вместо да инвестират време в лечение. Болката  и страхът често са определящ  фактор при  вземане на решение от страна на пациентите.

Какво смятате за най-важно като умения и качества за Вашата работа?

– Умението да комуникираш с пациентите. Зъболекарството не е само сръчност и знания. Ние всеки ден се срещаме с различни хора и подходът към всеки трябва да е различен спрямо неговият начин на разсъждение и разбиране на това, което искаме да му обясним. Много често, когато пациентът чуе някой непознат за него термин или диагноза,той се плаши и един зъболекар трябва да умее да обясни с разбираеми за него думи и примери състоянието му и какво лечение предстои да се проведе. За мен е много важно да знам,че пациентите ми разбират  това,което им казвам. На второ място бих посочила търпението. В ендодонтията(лечение на коренови канали) много рядко едно лечение отнема едно посещение. Повечето лечение изискват няколко посещения,понякога имаме  препядствия  в самите корени, което забавя  моята работа и отнема време. Характера на развилия се процес, възможността на пациентите да са редовни в посещенията си и много други фактори могат да забавят лечението или да го компрометират. Това изисква търпение както от моя страна така и от страната на пациентите.

Какво основно трябва да правим за да запазим денталното си здраве?

– Профилактияните прегледи са задължителни! Посещението при зъболекар на всеки 6 месеца(един път годишно) намалява риска  от появата на някой нов кариес при установени вече здрави зъби и дава възможност да открием заболяванията на зъбите в по- ранен стадий, което от своя страна пък удължава живота на зъба и намалява продължителността на процедурата или предотвратява усложненията.

Променя ли се вашата сфера какво смятате,че ще е различно след десет години?

Денталната медицина в България е на много високо ниво и продължава да се развива с всяка изминала година. От времената на болезнените лечения и вадене на всеки зъб, който наболява днес се предлагат много високи нива на лечение, което подобряват качеството на работа и комфорта на пациентите. Всичко в наши дни се прави безболезнено, предлагат се лечения под седация или пълна упойка, това разширява нашия досег до по-голяма аудитория от пациенти. Технологиите също рязко навлизат в нашата практика. Днес използваме  скенери вместо отпечатъци, което намалява дискомфорта при пациентите и работното време. Дигитализацията ни дава предимство да покажем на пациентите в реално време  как ще изглеждат с планираните зъби,преди да сме докоснали каквото и да е по техните зъби,,микроскопите които се използват при  кореновите лечения  дава възможност да виждаме много повече детайли и да вършим работата си перфектно. Всичко това е малка част от развитието на денталната медицина и вярвам,че след  10 години ще сме още много напреднали и усъвършенствани.

Кой е най-предизвикателния аспект на работата Ви?

– Може би да отговороря на очакванията на пациентите по най-добрия начин. Всяка вечер след работа си задавам въпроса дали днес бях достатъчно добра в това, което направих, дали можех още по-добре, дали бях достатъчно внимателна, състрадателна, дали не пропуснах нещо и дали съм оправдала очакванията на своите пациенти.  „Царската корона е блестяща,но  тежка“,отговорността ни е голяма и ясното съзнание,че работя със здравето на хората ме кара да съм строго критична към себе си.

Благодарим ви,че приехте да направим интервю с Вас.Моля за вашето послание към читателите на Топ Преса.

Да са отговорни към денталното си здраве и да посещават редовно своя зъболекар.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене