Фермерка от Кресна: Ниските изкупни цени са голям проблем за производителите

Ниските изкупни цени са най-големият проблем за производителите на плодове и зеленчуци, смята фермерката Мая Нушкова от Кресна.

„Започнахме преди шест години, защото просто ни влече. Израснали сме на село, свикнали сме със земеделската работа и тя ни доставя удоволствие. С течение на времето със съпруга ми решихме да си направим оранжерия, имаме и открити площи. В оранжерийно отглеждаме домати и ягоди. Не, със свои средства сме постигнали всичко. Мислехме да кандидатстваме по програмата „Млад фермер”, но като пресметнахме нещата, се отказахме, не видяхме особена полза. Взели сме си тракторче, с него орем, окопаваме, сеем, засега се справяме“, заяви Нушкова.

„Мисля, че това, което ние забелязваме като проблем, е масов такъв за българските производители на плодове и зеленчуци. Най-сериозната спънка пред малките, семейни ферми са изкупните цени – много ниски са, а и не винаги има търсене. Това понякога е крайно обезкуражаващо на фона на положения труд и вложените средства за производство, които постоянно нарастват. Но, както казах в началото, ние имаме нужда от досег със земята, ангажирали сме се със земеделието по любов и затова не се отказваме. Работим предимно с търговци/прекупвачи. Това не ни устройва много и в перспектива плануваме лично да пласираме продукцията си чрез директен пазар“, коментира фермерката.

„Тук има дефицит на земята иначе искаме да се разширяваме, да надграждаме. Получихме покана от Общинската служба по земеделие да участваме във форума „От фермата до трапезата” и ще го направим. Това е шанс за директен пазар. Идвам сутринта тук, докато пия кафе храня животинките – кокошки, пуйки, патици, кутрета, отварям оранжерията и започва една по една задачите. Така минава денят ми. Няма много време за почивка в земеделието, спа центърът ми е на полето, тук събирам тен, тук се подмладявам. И е хубаво. Близостта до земята е здраве, носи спокойствие и наслада, поне за мен е така“, каза Мая Нушкова, цитирана от agri.bg.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене