Камбанен звън огласи Кресненското дефиле за празника на свети Мина

main_b

Стотици миряни от община Симитли почетоха християнския празник в чест на свети Мина. Днес за пръв път бе отслужена празнична литургия в новия параклис в местността „Св. Мина“ край село Мечкул.

За първи път и камбанен звън огласи полите на Пирин в празничния ден. Камбаната е дарение от кмета Апостол Апостолов. По обяд стотици се събраха на поляните край храма на обща трапеза с вкусен курбан за празника на свети Мина, познат като светец на желанията и покровител на семейството.

През последната година и половина с доброволен труд и със средства, дарения от миряни, от община Симитли и лични дарения на общинския кмет Апостол Апостолов, се изгради параклис.

Божият храм е построен върху някогашно тракийско светилище. По предания и легенди мястото там е свещено. Има данни, че някога, в древността, е имало тракийска лечебница. Намира се точно до скалния ансамбъл, който се извисява над Кресненското дефиле.

Светата обител е в прочутия скален град, кръстен от местните „Пиринският Стоунхендж“.

Кметът Апостол Апостолов бе и днес сред множеството вярващи, събрали се за храмовия празник край Мечкул в деня на Свети Мина. Сред подаръците, донесени за празника, бе гоблен – икона на св. Мина, изработена от родената в близкото село Сенокос Искра Петрова.

Празникът продължи с дълги хора и музика, които сгряваха хората във ветровития ден. Кметският наместник Христо Димитров съобщи, че след днешния празник ще започне и изографисването на храма.

Св. Мина събира по традиция миряни на храмов празник и в симитлийския квартал „Ораново“. Хората, дошли да почетат светеца, обядваха вкусен курбан, който къкреше от рано в казаните.

Параклисът е един от най-новите храмове в общината. Градежът е завършен през 2008 г. Вече изографисан, привлича погледите на всички с прекрасен стенопис.

Храмът в симитлийския квартал „Ораново” е вдигнат по инициатива на Бойко Везенков. Преди време Бойко, който е родом от село Полето, но живее в миньорския квартал, се застъпил пред кмета Апостол Апостолов да вдигнат параклис в квартал „Ораново” на място, където преди векове е имало оброчище.

Общинското ръководство осигурява необходимите средства за изграждането на храма. Помогнали с дарове са и десетки миролюбиви християни от квартала, чиито имена сега са изографисани по стените му.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене