Зайкова: Кризата е невероятна, но ще стане още по-лошо, ако не се случи това до 10 юни

Трябва да режем, дето си вика до кокал, да се молим на Бог нашите ценни книжа да могат да се продадат, заяви финансовият експерт

„Фискалната биография на България тръгва надолу. Закъсахме го. Ако на 10 юни няма бюджет за 2023 г., просто нека да не бъда груба, но мандалото пада.

Ние отиваме на нулево салдо и не можем да похарчим нито една стотинка повече“, това заяви финансовият експерт Мика Зайкова.

„Не виждам как ще успеят, а ние имаме едни срокове, които не можем да пропуснем. Бюджетът за 2022 г. беше удължен, само че съгласно фискалния закон, той може да бъде удължен за три месеца. А тъй като трите месеца минаха отдавна, излезе един нов т.нар. удължен закон за бюджета, който обаче приключва на 10 юни.

На всичкото отгоре, за да можем въобще да харчим, трябва да видим във фискалния резерв. Там обаче има реално само 200 милиона, 200 милиона. С тия 200 милиона какво да платим по-напред – пенсиите ли месец юни, които са над 3,8 милиарда?

И от тях, ние от фискалния резерв, тъй като близо 50 и малко над 50% взимаме от нашия бюджет, от хляба на младите хора ние, пенсионерите – казвам ние, защото и аз съм пенсионерка. Ние взимаме около 1,4-1,45 милиарда, за да може. А не забравяйте, че предстои увеличение на пенсиите с 12%. Което означава още.

На всичкото отгоре, някои мои колеги, в стремежа си да влезем по-бързо в еврозоната, искат да свалят дефицита 3%. Свалянето на дефицита с 3%, без да се пипат никакви данъци, защото по време на криза, а ние сме в невероятна криза – политическа, икономическа, финансова, социална, ама каквато си щете – по време на криза не се пипат данъци. Това е абсолютен закон. Иначе нещата се влошават„, коментира Мика Зайкова, цитирана от „Фокус“.

Според нея бюджета, който предложи г-жа Велкова отразява всичките разходи, които трябва да се направят след взетите решение през от 46-тия, 47-мия и 48-мия парламент: „Тя отразява реалната обстановка. Това означава 6,4% дефицит, или в пари – това е близо 12 милиарда.

Това на практика означава, че ние с парите, с които разполагаме, ако трябва да го покрием, или трябва да режем, дето си вика до кокал, или трябва да вземаме заем, т.е. да увеличим дълга. Работата е там, че нито таванът на дълга може да бъде вдигнат ей така, от днеска за вчера, и да вземем някакви 14 милиарда“, обясни тя.

Зайкова уточни, че нов дълг не е гарантиран: „Инвеститорите ще бъдат много внимателни и въпросът е ще има ли кой да купи нашите ценни книжа. Не говоря за доходността на тези ценни книжа. Тя ще бъде висока и ще бъде над 5, 6 или 7, даже може да стигне до 8%, което допълнително оскъпява това, което ще правим с нашия бюджет, с още 1 милиард само за лихви.

Защото досега 240-те депутата не са свършили за 2 стотинки работа – нито са приели някакъв закон, който да ни позволи да ползваме следващите аванси да речем от Плана за възстановяване, или да започнем да ползваме еврофондовете по новата програма, нито са приели бюджет за 2023 г.

И тъй като до 10 юни остават двайсетина дни, нещото, което може да бъде направено, е следното: първо, да направят, ако им дойде на акъла, още едно удължаване, да вдигнат тавана на дълга, за да може да се покрие този дефицит с нов дълг.

И да се молим на Бог нашите ценни книжа да могат да се продадат. Защото ако не се продадат, тогава ще клекнем пред Международния валутен фонд (МВФ), а там нещата са много сериозни. Ние вече сме във валутен борд и това още повече ще утежни фискалната ситуация на България“, категоричен беше финансовият експерт.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене