Без категория

Мария Габриел: Програма „Дафне” трябва да остане водеща в борбата с насилието над жените

 

Опростяване намария габриел административните процедури и отговарящ на предизвикателствата бюджет са необходими условия за успеха на програмата

 Членовете на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент дискутираха с представители на Европейската комисия изпълнението на програмите „Правосъдие“ и „Права, равенство и гражданство“ и различните инструменти за тяхното финансиране. Мария Габриел, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП насочи вниманието към програма „Дафне”, посветена на разработването на проекти за борба с насилието над деца, младежи и жени.

„През последните 14 години тази програма се превърна в незаменим инструмент в борбата с насилието срещу жените. Преразглеждането на програмата и нейното интегриране в рамките на по-широката програма „Права, равенство и гражданство” е приемливо, но не и намаляването на бюджета й с около 30% в сравнение с 2013 г.”, заяви евродепутатът.

От Комисията обясниха, че целите на програма „Дафне” сега присъстват и в програма „Правосъдие” с идеята да се насърчава взаимодействието между тях. Общата сума, отпусната за проекти, които подпомагат борбата с насилието над жени и деца по двете програми остава приблизително същата.

В контекста на изразените от Комисията позиции, Мария Габриел призова за бдителност и засилване на съгласуваността и видимостта на програмите. Според нея е необходимо да бъдат опростени административните формалности и процедури за кандидатстване, за да се улесни достъпа до тях. От друга страна е нужно по-ефективно разпространение на информацията сред държавите-членки за възможностите за финансиране.

„Важно е да се гарантира, че програма „Дафне” ще бъде запазена и ще се подобри нейната видимост предвид успеха, ефективността и популярността й досега. Тази програма е от ключово значение и не трябва да остава незабелязана”, призова в заключение Мария Габриел.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене