АУБ връчва 274 дипломи на тържествена церемония, издателят Манол Пейков ще е оратор

Американският университет в България (АУБ) връчва дипломите на студентите от випуск 2023. Церемонията ще се състои от 10:30 ч. на 21 май в университетския комплекс „Скаптопара” в Благоевград. Очаква се към нея да се присъединят представители на местната власт, възпитаници на висшето училище, както и родителите на абсолвентите.

246 са завършващите бакалаври тази година –  с 13% повече от миналата, като 70% от тях са от България. Най-много студенти взимат диплома със специалност „Бизнес администрация“ (35%). Следват абсолвентите по „Икономика“ и „Журналистика и масови комуникации“ (13%), „Политически науки и международни отношения“ и „Компютърни науки“ (12%). Значителен процент (40%) завършват с две специалности благодарение на уникалната за региона система liberal arts. Абсолвентите излизат от АУБ с две дипломи – американска и българска.

На церемонията своите дипломи ще получат и 28 магистри, завършили престижната магистърска програма по бизнес администрация за ръководни кадри на АУБ, която отбелязва своята 20-годишнина.

Почетен оратор на церемонията по дипломирането ще бъде издателят и преводач Манол Пейков, който е завършил бакалавърската програма на АУБ през 1995 г. и магистратурата за ръководни кадри (EMBA) на университета през 2008 г. Ръководи „Жанет 45“, едно от водещите български издателства, основано от майка му. От 2009 г. насам е организирал повече от 40 турнета из България с писатели от цял свят. След началото на войната в Украйна Манол започва да събира дарения за украинската кауза чрез личния си профил във Facebook. До момента той е събрал над 1,5 млн. лева, както и още 1,5 млн. лева за пострадалите от силното земетресение в Турция и Северна Сирия на 6 февруари 2023 г. Манол превежда поезия и е носител на награда „Пловдив“ за художествен превод, специалната награда на Съюза на преводачите в България, 2015, и награда „Хр. Г. Данов“, 2016. Манол е също така съосновател и съсобственик на звукозаписното студио „Пекарната“ в София, както и основател на Sofia Literary – единствената агенция в страната, която се занимава активно с популяризиране и продажба на правата на български писатели на чужди пазари.

„Във времена на война и катаклизми съпричастието е наистина безценно. Именно пример за активно съпричастие е нашият възпитаник Манол“, изтъкна д-р Дейвид Еванс, президент на АУБ. „В университета наред с напътствия за кариерното им развитие ние възпитаваме у нашите студенти силно гражданско съзнание и ги поощряваме да развиват гражданското общество в България. В това отношение Манол излъчва особено силно послание към тях със своята неуморна работа“, добави той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене