Без категория

Църквата „Свети Илия“ в Ново Ловча пак разбита и обрана

main_b
Вандали разбиха с чукове и щанги през изминалата нощ вратите на църквата „Св. Илия“ в пограничното хаджидимовско село Нова Ловча, съобщи за ИНФОМРЕЖА разтревожен от поредния вандалски акт и извършената крупна кражба от храма кметският наместник Георги Неделин.
Крадците са задигнали трите големи медни казана, които са стари антики.
„На всички празници именно в тези казани приготвяме курбаните. Не само че са ценни като стойност, те са ни скъпи, защото са осветени и в тях се приготвят обредните ястия за здраве и щастие на всички християни“, призна управникът.
Той предупреди настоятелствата на всички църкви в Гоцеделчевско и кметовете на населени места да са нащрек, да осигурят охрана на християнските светини и да се организират в помощ на полициятанай-после бандата вандали, която обикаля региона и безчинства, да бъде заловена.
За няколко месеца това е вторият обир в църквата в с. Нова Ловча. След първия, когато бяха откраднати пари от храма, сега обирът и самото влизане с взлом е още по-деменстративен.
Крадците са разбили с щанги и чукове три врати, за да достигнат в помещението, в което са били оставени казаните.
След първата кражба настоятелството повече не оставя пари в църквата. По думите на кмета портите така са изпотрошени, че ще се наложи да се купуват и монтират нови.
Още сутринта, след подадения сигнал в РУП-Гоце Делчев за поредната разбита и ограбена църква, екипи от криминалисти са посетили Нова Ловча. Направен е оглед, взети са отпечатъци и е образувано досъдебно производство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене