Днес е Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта

17 май е обявен за Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта с Решение №581 на Министерския съвет от 4 август 2006 година. Това е признание за огромните усилия на стотици български спортисти, треньори и деятели в областта на спорта, прославяли името на България. На 17 май 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Алоиз Бюнтер, роден в Енетбюргер, е разпределен за учител в Търновската мъжка гимназия.

Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Айер е придружен от десетина свои сънародници – гимнастици и спортни педагози. Въведени са непознати спортове като стрелба, лека атлетика, футбол, бокс. Със собствени средства той закупува спортни пособия от Швейцария. Първите боксови ръкавици и кожената футболна топка идват именно оттам. Освен на спортен дух, Айер учи младите българи и на патриотизъм. За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация „Юнак“.

Шарл Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри – през 1896 г. в Атина, като се представя повече от задоволяващо, участвайки в три дисциплини – успоредка, прескок и кон с гривни. Най-големият му успех е в кон с гривни, където заема пето място.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене