Ползи от редовното прилагане на масаж

Не познавам човек, който да не обича масажите. Аз лично ги предпочитам пред всички останали релаксиращи процедури, затова и често избирам да подарявам ваучер за масаж на приятели. Да, имам познати, които не се чувстват комфортно да оставят тялото си в ръцете на непознат, но тези задръжки нямат общо с удоволствието или ползата, която биха имали от масажа, ако оставят настани притесненията си. Ако питате мен, напълно излишно е да се притесняваш по време на масаж. Ако си избрал професионалист за процедурата, ползите от нея са гарантирани.

Масажът влияе добре както на физическото, така и на психологическото ни състояние. Различните масажни техники водят до облекчаване на схващания, болки и напрежение в тялото. Масажирането отпуска нервната система и действа благоприятно цялостното ни благосъстояние.

Да ходиш редовно на масаж, означава да даваш на тялото си това от което се нуждае – грижа и внимание.

Хората, които редовно отделят време и средства за масаж са по-балансирани и успяват да се справят по-адекватно със стреса. Разбира се, че говорим за обичайни нива на стрес, които изпитваме всеки ден. Под стрес обаче трябва да разбираме не само психичното натоварване, свързано с обичайните ни задачи, но и физическия стрес, който изпитват ежедневно телата ни. Тук се включват различни неестествени пози, които ни се налага да заемаме – да стоим по 8 часа на стол и бюро, да шофираме продължително време, да се храним на крак и пр.

Кои са ползите от масажа?

Редовният масаж благоприятства работата на кръвоносната и лимфната ни система. Всички знаем, че телета ни произвеждат отпадни продукти и е добре да се освобождаваме  от тях навреме. Това става чрез дренажа на лимфата, а масажите спомагат този дренаж, тъй като най-често се изпълняват по хода на лимфата и в близост до лимфните възли.

Масажите са чудесни за опорно-двигателния апарат. Разбира се, че не могат да заменят спорта като физическо натоварване, но пък идеално се вписват в програмата на физически активните хора. След спорт възстановителният масаж е манна небесна за тялото, защото помага на мускулатурата по-бързо да се възстанови. При хората, които не са спортисти, масажите помагат за релаксацията на мускулите, на активното им хранене, а с правилни техники може да се повлияе добре съкращаването на мускулите и да намали спастичността им.

Ползи има и за нервната система. Кой не е чувал за хормоните на щастието, толкова важни за нервната ни система. Ендорфини, допамин, серотонин – благодарение на тях се чувстваме приятно, те въздействат положително върху настроението ни и потискат болките. Масажът работи за тяхното производство, а чрез релаксацията се намаляват нивата на кортизол – главен виновник за стреса в телата ни.

Масажите са приятел на съня и доброто настроение. Не на шега те гонят депресията и могат да подобрят значително тревожност и безсъние.

Така че не се колебайте дали да се поглезите с масаж. Това е инвестиция в здравето, в производителността ви, в ума и душевното ви спокойствие. Винаги избирайте най-доброто за себе си и за близките си хора и ги възнаграждавайте с подаръци – масажи. Изборът е голям. Може да заложите на класически масаж, на масаж с ароматни масла, на така популярните тайландски масажи, дори на силови или юмейхо техники.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене