Д-р Филип Хитов след обучението си в САЩ: Иновациите спасяват, но без сърцето на лекаря – не може

Буквално от летище София  д-р Филип Хитов влезе в операционната на травматологията в болницата на гр. Гоце Делчев.

Той нямаше време за почивка, заради многото пациенти, които го очакваха. Лекарят се завърна от важно обучение в САЩ, за което разказваше във Фейсбук. От месец лекарят подържа там своя публична страница, в която пациентите от цяла България могат да научат как да си запишат час за преглед при него, да следят професионалните му изяви, както и да получат ценни съвети.

Д-р Филип Хитов изрази удовлетворението си от проведеното обучение отвъд океана: „Това беше програма за млади лидери като от България бяхме 15 души, избрани между 410 кандидата. Единственият лекар бях аз. Останалите участници бяха от различни други професионални направления”, разказа той.

Обучението се състоя в  престижния университет „Бабсън” в Бостън, както и в Ню Йорк. „ Един от нашите лектори беше проф. Джей Роа, преподавател в университета. Хареса ми неговата мисъл, че „Лидерството не е просто овластяване, то е избор на личността“. Да си лидер не те прави един висок пост, а това дали имаш качествата и мотивацията и най-вече дали околните те приемат за такъв. Една от лекциите му беше „Иновациите в добри и лоши времена“. По думите му, иновацията се ражда там, където има вътрешно убеждение, че реалността може да бъде много по-добра и трябва да бъде променена. Затова всяка иновация е свързана с ума, сърцето и емоциите. Слушах тези негови разсъждения и ги отнасях към българската действителност, а и към нашия сектор на здравеопазването, където иновациите често спасяват животи! Но без сърцето на лекаря- не може!”, сподели още д-р Хитов. В САЩ той се срещна и с един от водещите хирурзи- д-р Алексей Дворжински от болницата за специална хирургия в Ню Йорк, с когото преди време са били заедно по програма в Австрия. “Говорихме си колко е важно за един лекар да не спира да се развива. Е, не пропуснахме да обсъдим различните здравни системи, в които двамата работим – с техните плюсове и минуси. Истината е, че никъде няма перфектна здравна система. Но това не означава, че не трябва да обменяме опит и да се опитваме да ги подобрим”, каза д-р Филип Хитов. Той е на разположение на пациентите от Гоце Делчев и областта от понеделник до сряда включително в болница „Иван Скендеров”, където има всички модерни условия за извършване на прегледи и на операции.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене