Разстреляха в гръб скандален милионер

Дни след убийството МВР обявява за издирване Радослав Калчев – Роди Черният, за когото се смяташе, че има връзка с покушението

За варненския милионер Борислав Манджуков се носят легенди. Той е чаровен, богат, не се спира пред нищо, за да спечели още пачки.

Името му се свързва с десетки финансови далавери, но така и не осъден. Смята, че е недосегаем, ходи без телохранители. Има здрави връзки както в подземния свят, така и с властимащите. Това обаче не го спасява от куршумите на килър, който го издебва в гръб, а разстрелът остава неразкрит вече 9 години, пише „Труд“.

На 24 март 2014 г. около 20.00 ч. Борислав Манджуков влиза в блок 73 в столичния комплекс „Бокар“. Бизнесменът е спокоен, не се движи с охрана и не подозира, че му остават секунди живот. Той говори по телефона, не обръща внимание на стоящия до вратата мъж и го подминава.

Прозвучават два изстрела в гръб и неизвестният килър изчезва в тъмното. Никой от съседите не чува гърмежите, повечето от тях все още не са се прибрали. Охранителната камера е заснела само лазещия до входа Манджуков, но не и стрелеца. Тялото е намерено от комшия, който се обажда в полицията. След минути районът е блокиран, но от убиеца няма и следа.

Дни след убийството МВР обявява за издирване Радослав Калчев – Роди Черният, за когото се смяташе, че има връзка с покушението. За екзекуцията бяха задържани и обвинени двама души от бандата му – Галин Мирчев-Жорко и Николай Тошев-Чирпанския. На брифинг МВР обяви, че Жорко е стрелецът, а Чирпанския е карал автомобила, с който са избягали. Обвиненията обаче не бяха доказани и бяха свалени.

Полицията подозираше хора на Роди Черния, но не можа да го докаже.

Разследването на покушението беше затруднено, защото жертвата е забъркана в много далавери, има и куп врагове. Бизнесът му е свързан с руснаци, той често пътува до Москва. Другата му любима дестинация е Истанбул. Той често се застоява с месеци в мегаполиса край Босфора.

В подземния свят се говори, че в турската столица Манджуков е бил свързан с наркотрафиканти, но това са само слухове. Преди смъртта си милионерът няколко пъти пътува и до Дубай.

Според разследващи, там той се срещал с руски бизнесмени, които инвестирали в България. С парите, които Манджуков получил от тях, той планирал разкриването на верига заведения в Лондон, Москва и София. Дори два от клубовете зад граница били отворили врати, очаквало се и у нас да бъде построен цял комплекс. В същото време бизнесменът имал проблем с българска банка, в която имал депозирана голяма сума пари.

Банката обаче отказвала да му ги даде, заради представени от него документи с невярно съдържание и невъзможност да посочи произход на парите.

Бизнесменът завлякъл много хора – от обикновени варненци до едри играчи не само у нас, но и в чужбина. Говори се, че Манджуков взимал пари от едни, за да замаже положението и да върне на други. Възможно е на някой от кредиторите да не са издържали нервите, беше една от версиите на разследващите. Те не изключваха обаче и вероятността, той да е бил замесен с наркоканали през Турция и България за Западна Европа.

Хора от подземния свят във Варна свързаха убийството му с разбития от френски и български служби кокаинов канал. При акцията на 20 февруари 2014 г. беше задържан 1400 кг. от скъпия наркотик, скрит в гумите за камиони за рали „Париж Дакар”. Бяха арестувани двама варненци, за които се подозира, че имат връзка с трафика. Говори се, че те били пропели за организацията на канала и това е можело да коства живота на Манджуков.

Варненският бизнесмен имал контакти с политици, прокурори и полицаи и въпреки, че срещу него имало 48 дела, по-голямата част от тях така и не стигнали до съд. Те са във връзка с данъчни и финансови измами в изключително големи размери. За периода 2007-2009 година той работил съвместно с 38 фирми, реализирайки данъчни измами за милиони левове.

39-годишният Манджуков притежаваше няколко от най-големите вериги заведения у нас – „Булгари“, „Версай“ и „Екзит“. Той беше собственик и на няколко хотела. Името на бизнесмена се свързваше и с банда за контрабанда на цигари, която беше разбита през 2011 г. Името на убития варненски бизнесмен нашумя още през 2003 г., когато беше отвлечена жената, с която живееше – Галя Пеева. По това време тя бе бременна в четвъртия месец, а по-късно красавицата стана негова жена.

На 9 декември Пеева е нападната от осем маскирани мъже, докато паркира автомобила си в двора на къщата им в Евксиноград. Дни наред никой не знае нищо за съдбата й. Похитителите поискали откуп от 1 млн. лв., но Манджуков не го платил, а потърсил помощ от полицията. Варненските бопаджии успели да открият къде е укривана Галя и след седмица тя била пусната да се прибере.

По-късно Манджуков споделил пред свои близки, че знае кой стои зад отвличането. След години Галя почина от тежка цироза, преди да навърши 34 години.

Фолкдива съкрушена от смъртта му

Бил голямата любов на певицата Анелия

Боби Манджуков бил голямата любов на фолкаджийката Анелия.

Слабост на Борислав Манджуков били фолкзвезди, твърди негов познат. 39-годишният разстрелян скандален бизнесмен бил голямата любов на Анелия. Искрата между тях пламнала, когато певицата се разделила с Коко Динев. Запознала се с Боби покрай веригата фолк кръчми на Манджуков „Булгари“, в които Анелия редовно имала  участия.

Според запознати тя дотолкова хлътнала по варненеца, че го обявявала пред приятелки за „мъжа на живота си“. Едва няколко месеца изтраяла любовта им, но фолкдивата останала с невероятни спомени от онзи период в живота си. Точно тогава тя имала нужда от утеха и затова била благодарна на Манджуков, че се отнасял с нея като с кралица. Затова и двамата се разделили като приятели и Анелия била съкрушена от вестта за убийството му.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене