Борисов с ключов коментар за оставката на Гешев и апел към Нинова, Карадайъ и Слави

Когато Христо Иванов, Румен Радев, Кирил Петков, Асен Василев и т.н. искат оставка, това не е вмешателство. Когато Мария Габриел произнесе, че ще е добре в България да се направи реформа с всички закони, които в кавички ги наричаме „крумови“, заради Крум Зарков, изведнъж почвате да питате има ли вмешателство. Това заяви на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпрос дали има вмешателство в искането на Мария Габриел на оставка на главния прокурор Иван Гешев.

„Каква е разликата между произнесеното от нас, Кирил Петков, Асен Василев, и още имена мога да изброя?“, попита той.

„Когато се избират независими регулатори, ролята е като при президента – избираш го и оттам нататък той си има своя живот, политика и по никакъв начин не можеш да го контролираш“, посочи той.

Борисов заяви, че ГЕРБ не е лидерска партия и затова Габриел е оставена да води разговорите за правителство. Тя ще избере вариантите за министри.

„Ние не предпоставяме, утре на разговорите ще чуем тяхното мнение. До този момент ние освен с ПП-ДБ не сме говорим, защото вложихме всички усилия в тях. И какво получаваме?

„Г-жа Нинова, г-н Карадайъ, г-н Слави Трифонов утре трябва да ни отговорят кой вариант да предприеме г-жа Габриел. Точка, просто, ясно и разбрано. Няма коалиции, няма да им дадем да ни привързват с БСП, ДПС или Слави Трифонов. Защото с две от тези партии Кирил Петков е бил коалиционен партньор. И тук аршинът е двоен“, подчерта Борисов.

„Не съм доктор на политическите науки и никъде не е написано това“, уточни Габриел относно спекулациите с нейните дипломи. Има един-единствен клип, когато е предстояла защита на дисертация. „Вследствие на волята на българските граждани не защитих докторантура. Извън този клип няма никъде, че съм доктор“, добави тя.

Бойко Борисов коментира друга спекулация около Габриел: „Колегите от ПП-ДБ я атакуваха малко подло с Пловдивския панаир. Затова ние ще предложим дали закон, дали в пловдивския общински съвет, дали комисията за паметниците на културата, изрично, че там може да бъде, както Асен Василев цитира, да го защитим, че там единствено може да се строи, и то ако бъде отдадено безвъзмездно право на строеж, пловдивска опера или православна катедрала. Ако искат и нищо да не може. но и къщичка за птици да не може да с строи“.

„Щом ги е страх от блокчета и строителство, къщичка за птички да не може да се строи там“, подчерта той.

Попитана защо се е спряла на срок от една година за работата на бъдещото правителство, Габриел отговори, че той е наложен от ситуацията на политическа криза и защото тази формула може да работи. „До края на годината да бъдат приети два бюджета – за 2023 и за 2024 г. И защото по време на всички разговори стана ясно, че ние имаме различия, но тези различия не бива да са пречка да водим диалог и разговор“, заяви тя.

blitz.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене