Кои са храните и напитките, които свалят холестерола

Авокадото също е много полезна храна в борбата с високия холестерол

Високият холестерол е една от причините за влошено здравословно състояние, най-вече свързано със сърдечносъдовата система и кръвното налягане. Високият лош холестерол може да остане скрит задълго, а това може сериозно да застраши здравето.

За щастие има редица натурални начини да свалите холестерола благодарение на храните и напитките. Някои от тях имат значителен принос в понижаването на лошия холестерол и могат да подобрят състоянието и функциите на сърдечносъдовата система.

Кои са храните и напитките, които свалят холестерола?

Вино

Изненадващо за някои, за други не, но виното е приятел в борбата с лошия холестерол. Една чаша бяло или червено вино на ден може да подпомогне контрола на лошия холестерол. Виното дължи това свойство на антиоксидантите и танините в състава си, които въздействат върху натрупването на холестерол и триглицериди по стените на кръвоносните съдове.

Важно е обаче да не се превишава количеството на ден, тъй като прекалено много алкохол има тъкмо обратния ефект.

Бобови

Бобът, зеленият фасул, лещата и всички останали от тяхното семейство имат прекрасни свойства в свалянето на холестерола. Те са много богати на фибри, сложни въглехидрати и антиоксиданти, които понижават лошия холестерол и подобряват функциите на сърдечносъдовата, храносмилателната и имунната системи.

Бадеми

Бадемите са много полезни ядки. Те се борят много успешно срещу лошия холестерол благодарение на полезните мазнини в състава си. Те съдържат фитохимикали, които допринасят за намаляване на образуването на холестеролни плаки, прикрепящи се по съдовете и причиняващи запушвания.

Михаела Лазарова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене