Версия: Очертава се нова четворна коалиция, МВР отива при…

Появиха първите сериозни индикации, че този парламент може и да успее да сформира редовно правителство

С номинацията на Мария Габриел за премиер се появиха първите сериозни индикации, че този парламент може и да успее да сформира редовно правителство. Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви от трибуната на Народното събрание кандидатурата на еврокомисарката за министър-председател, пише „Флагман“.

Най-желаният от него за партньор – коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, очаквано, потвърди позицията си, че няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ.

При което остава така нареченият вариант „Б“. А това може да е само правителство с участието на БСП и ДПС плюс евентуална добавка от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. И трите формации реагираха по-скоро позитивно след номинацията на Мария Габриел.

Изненадващо или не, първа с позиция излезе ИТН, която изрази одобрение за Габриел. От там обаче обявиха, че е рано да се говори за участие в евентуалното бъдещо правителство, докато ГЕРБ не излязат с конкретни предложения за параметрите на управлението.

Последва реакцията и на БСП – формацията на Корнелия Нинова се очертава да е ключовият играч в случая. Проруската лява партия на бившите комунисти се отличава сериозно от останалите, които са по-скоро в дясноцентристкия спектър и изповядват прозападни позиции.

Нинова вчера отново показа мускули, като разкритикува Бойко Борисов заради подхода му да издигне премиер, преди да е ясно какви приоритети и какъв срок за управление предлага. Тя обаче не коментира качествата на Мария Габриел по същество, което бе добър знак.

Неофициално, няколко депутати от БСП коментираха, че нагласите са да се върви към компромис и че се очертава да влязат в правителство с мандата на ГЕРБ. Това може да се обясни със ступора в държавата и необходимостта най-сетне да се сложи край на порочния кръг от непрекъснати предсрочни избори.

В кабинета ще трябва да се включи, разбира се, и ДПС, за да може да се оформи мнозинство – от 128 народни представители. ИТН за по-сигурно ще добавят още 11 депутати. И така се очертава солидно мнозинство от 139 народни представители.

БСП ще трябва да мине и през вътрешно-партийно допитване. То обаче се очаква да излезе с резултат, който ще отговаря на нагласите на ръководството.

С ДПС не би следвало да има проблеми – партията на Доган е винаги готова за участие във властта.

Изненадваща донякъде е позицията на „Има такъв народ“, която показва необичайна склонност за сътрудничество с ГЕРБ. След прескачането на бариерата на последните парламентарни избори лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че депутатите му ще налагат контрол в Народното събрание. Това предполагаше партията му да е опозиция предвид и антисистемното й поведение на контра на всички. Явно обаче е преценено, че е по-добре ИТН да влезе във властта.

От ГЕРБ, изглежда, също са склонни на компромис и на коалиция с БСП. Тук, разбира се, е важно Бойко Борисов да не промени за пореден път позицията си. Той настоява медиите да не наричат евентуалното бъдещо управление с думичката „коалиция“, а правителство на „споделената отговорност“.

Любопитно е как ГЕРБ ще отиграе ситуацията и по още едно направление. Висшият орган на партията – Националното събрание, има взето решение да не се влиза в коалиция с БСП. Технически, няма време за отмяна на този политически императив.

Борисов и хората му вероятно просто ще твърдят, че коалиция няма да има, а ще се прави временен кабинет на споделената отговорност, което си е баш същото. Но все някак трябва да се излезе от ситуацията.

Ще трябва да се замете под килима и конфликтът около войната на Русия срещу Украйна. Макар и външнополитическа, темата продължава да е ключова. А там БСП и ГЕРБ са на противоположни позиции.

„Противоречието за Украйна е непоправимо“, каза преди само пет дни Бойко Борисов, явно визирайки соцпартията. Вчера обаче той показа решимост правителство да се състави на всяка цена, дори и с къс срок от половин, една година или година и половина.

Реално се очертава нова четворна коалиция – подобна на тази при последното редовно правителство с премиер Кирил Петков.

Двама от играчите ще са същите – БСП и ИТН. ГЕРБ и ДПС пък ще заменят ПП и ДБ.

Ако се запази структурният състав на правителството с премиер и 20 министри, то ГЕРБ би следвало да получи 10 места в бъдещия кабинет. Това показва сметката според големината на парламентарните групи. Борисов настоява да не се говори за квоти, но друга логика за разпределение на властта трудно може да се намери.

ДПС би следвало да разполага с петима или шестима министри, БСП – с трима или четирима, а ИТН – с двама.

Какъв срок ще си заложи новата четворна коалиция, е другият интересен казус. Къс мандат от около година изглежда логичен. Веднъж съставена обаче властта би могла да се окаже много устойчива. Депутат коментира, че може да изкарат дори пълен мандат от четири години.

Важно е да се отбележи, че при едно такова управление ГЕРБ ще се завърне в МВР – логично е тя да поеме ресора като най-голяма партия. Това може да е ключово за резултатите от местните избори наесен. Знаем защо…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене