Без категория

Любимият учител на Пиринско – Д. Кумбаров, вдига на бунт с. Кочан заради тайно решение на Сатовча да съсипе тенис корта в двора на училището, за да „усвои” пари

изтеглен файл

Любимият учител на Пиринско за 2014 г. – преподавателят по физическо възпитание и спорт от СОУ „Христо Смирненски” в село Кочан Динко Кумбаров, вдига цялото село на бунт срещу идеята на община Сатовча да прави футболно игрище на мястото на тенис корта в двора на школото.

„Приятели, ученици, колеги, родители, земляци, емигранти… отново имам нужда от вашата помощ! Не знам на кого му хрумна да ни разваля тенис корта в училището и на негово място да прави футболен терен, но никой няма нужда от това. Помогнете ми да си запазим корта в училището. Заедно пак ще успеем!!!”, алармира в социалната мрежа Кумбаров, който след спечелване на конкурса за любим преподавател, организиран от вестник „Струма”, призна, че е спечелил многото си гласове благодарение на призива си в интернет, където бил подкрепен както от учениците си, така и от стотиците си познати зад граница и приятели в страната.

Под апела си физкултурникът е публикувал и снимка на вече разровения тенис корт, върху който започват да изливат бетон, над който възнамеряват да слагат изкуствена трева. Според Динко Кумбаров нито директорът на училището, нито другият физкултурник Камбошев са искали футболно игрище в двора, още повече че в доста голямото село Кочан има много места, на които може да бъде направено такова. „Ние искахме да се модернизира кортът, а не да се разваля”, коментира учителят.

Още в първите минути след като поиска съдействието на приятелите си от мрежата, той получи съвет от Румен Топалов, който обясни най-евтината технология, по която кортът може да бъде модернизиран – с изкуствена трева 20 мм, с подходящ пълнеж от кварцов пясък и съвсем лека обработка на терена под нея.

Останалите, включили се в дискусията, бяха категорични, че протестът трябва да тръгне още в понеделник от учителите и учениците в училището, които играят тенис в междучасията и след часовете. Кумбаров се зарече да го организира.

Преподавателят, който спечели престижния приз „Любим учител” с рекорд от близо 29 000 гласа, е сред най-популярните кочанлии с познанията си /3 пъти е печелил „Минута е много”/ и безкрайните си инициативи в областта на спорта, включващи от физзарядка за учениците всяка сутрин, през цяла поредица спортни празници със състезания по футбол, волейбол, баскетбол, народна топка, лека атлетика, тенис на маса, тенис на корт, колоездене, скачане с чували, скачане на въже и др., лекоатлетически крос по улиците на селото, волейболна среща между учители и ученици, туристически походи, ученически спартакиади и др. По негова инициатива в селското училище има фитнес зала с бягаща пътека, велоергометър, крос-тренажор, степери, гладиатор и гребен тренажор.

Въпреки предстоящия протест, като най-голям успех за учениците си дейният преподавател сочи първото място на Зоналното първенство по футбол тази година и второ на турнира по футбол в Благоевград.

Парадоксалното е, че в двора на училището има голямо футболно игрище. От конкурса „Любим учител” училището получи подарък от екипа на вестник „Струма” две нови футболни врати като най-активно гласувало. До този месец общината е плащала и наем от 250 лв. месечно за частен терен, предвиден пак за футболно игрище.

Друг тенис корт в селото обаче няма, а тенисът е заложен в учебните програми на училището, има и групи СИП – тенис на корт, отделно функционира и Клуб по тенис на корт, в който членуват повече от 100 ученици, сред които и доста момичета. „С развалянето на корта всичко това трябва да бъде унищожено”, притеснява се Кумбаров, който от години се опитва да намери пари за осветление на тенис корта, за да могат децата да играят и през нощта.

Справка показва, че идеята да се направи от корта игрище всъщност е начин за усвояване на пари. Те идват по оспорваното ПМС 19/2014 г., по което кабинетът отпусна допълнително 20 милиона лева за проекти на българските общини. В тази сума бяха включени 264 000 лв. за направа на 4 спортни площадки в община Сатовча, една от които е в с. Кочан. „Явно за да не загуби парите, общината е решила да развали нещо готово като тенис корта, без въобще да оценява нуждите и желанията на децата и учителите”, убеден е Кумбаров.

Снощи се разбра, че след разговор с кмета Арбен Мименов той е обещал да запази тенис корта в училището в с. Кочан

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене