Две студентки от ЮЗУ Неофит Рилски – Благоевград намериха и върнаха портмонето на Доц. Светла Томанова

Veneta_Vangelova

Срещаме се с Венета Вангелова от Благоевград, която заедно със своята приятелката Ива Иванова, намериха портмоне пълно с пари и го върнаха на собственичката му. Оказало се, че портмонето е на Доц. Светла Томанова преподавател в ЮЗУ Неофит Рилски – Благоевград.

Вени, разкажи ни цялата случка
– Миналия понеделник, след лекции с моята приятелка Ива решихме да се поразходим по центъра и докато вървяхме по улица „Тодор Александров“ видяхме на земята до една от пейките паднало дамско портмоне.

Взехте ли го?
– Не. В първия момент го подминахме, но Ива забеляза, че от него се подават доста пари. Спогледахме се, аз предложих да се върнем и да го вземем. Така и направихме. Върнахме се и го взехме.

Колко пари имаше в него?
– Доста, над 200 лв. Вътре имаше и документи.

И какво направихте?
– Зачудихме се какво да направим. Започнахме да се оглеждаме наоколо, дали случайно някой не търси изгубеното портмоне. Но нямаше резултат. За това казах на приятелката ми, че най-адекватния начин, по който трябва да постъпим е да предадем портмонето в полицията. Докато вървяхме към Първо РУП ни настигна един униформен полицай и ни заговори. Попита ни дали има много пари вътре и дали има някакви документи за самоличност. Казахме му какво е съдържанието на портмонето и му обяснихме, че сме тръгнали към полицейския участък, за да го предадем там. Той ни придружи до управлението.
Обясни ни, че първо ще се опитат да се свържат с госпожата, за да и предадем лично намереното портмоне. За да не ни губят времето с писане на един куп документи.

Открихте ли собственичката на портмонето?
– Да. Открихме  въпросната госпожа, която дойде и беше ужасно притеснена. Предадохме и портмонето лично.

Кога разбрахте, че собственичката на портмонето е Доц. Светла Томанова преподавател в ЮЗУ Неофит Рилски – Благоевград?
– След, като се поуспокои, ни попита от къде сме и с какво се занимаваме. Отговорихме й, че сме студентки в ЮЗУ. Аз, Вени съм от Благоевград, уча Лингвистика и съм първи курс, а приятелката ми Ива Иванова е от Перник. Тя също е първи курс, но учи Английска филология. Тогава разбрахме, че дамата е преподавател в същия университет.

Защо върнахте портмонето, защо не задържахте парите?
– И двете бяхме единодушни… Съвестта ни не ни го позволява ! Преди време Ива е изгубила пари, а на мен преди 6 месеца ми откраднаха портмонето. В него нямаше пари, само документи. Така, че знаем какво е да си в такова положение. Ние не знаехме, че госпожата е преподавател в ЮЗУ. Предположихме, че това може би е заплатата на човека за цял месец. Помислихме си колко ужасно би било да изгубиш всичките си пари.

S-Tomanova

доц. д-р Светла Константинова Томанова
д-р Томанова е доцент в катедра „Славистика“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Завършила е Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, специалност Руска филология и II специалност Български език и литература. Защитила е докторска дисертация в Московския университет „М.В. Ломоносов“ през 1992 г. Завършила е английска филология в ЮЗУ „Н. Рилски“. Специализирала е Европейска история във Великобритания /1996/, Човешките права в Белгия /1995 и 2000/ и Междукултурна комуникация в Русия /2008/. Има научни интереси в областта на теорията и практиката на превода и психолингвистиката.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене