Спасители искат специален автомобил за транспорт на своите кучета

Акция за набиране на средства за закупуване на специализиран автомобил за превозване на спасителни кучета подеха планинските спасителни служби в страната. В момента у нас има над 20 четириноги, които се използват за спасяване на хора при бедствия и аварии. Една трета от тези кучета са в района на Банско и Разлог. Целта на спасителите е да могат да ползват надежден транспорт за своиет кучета, който да оисгурява на животнте спокойствие и комфорт.

„Сега пътуваме заедно с кучетата. По пътя те усещат нашите емоции, чуват разговорите ни. Това ги уморява, понякога ги стресира. При пристигане на мястото на инцидента те не могат да са 100% полезни в търсенето на оцелели хора”, сподели днес Атанас Уков, който е водач на куче в ПСС-Банско.

Затова той и колегите му искат високопроходим микробус, в който да има отделен сектор с вентилация и всички удобства за кучета, в който да са клетките. Така четириногите ще са изолирани от хората и ще пътуват конфортно. А не като в Турция, където се возели заедно със спасителите в кола, която е произведена преди повече от 30 години.

Уков разкри, че фирма, производител на МПС, е дала много изгодна оферта, за да предостави такъв автомобил. Цената му е около 50 000 лева. Затова в момента върви кампания по набиране на средства за неговото закупуване.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене