Вадене на очи с помашко – македонски език

Милен Милушев

В Израел и САЩ има научни институти, изследващи антисемитизма, но явно се налага по аналогия да се учреди и институт по антибългаризъм. Направо е задължаващо, след като този проблем се интернационализира на ниво Обединени нации. Експертът към ООН Рита Исак съветва у нас да се въведат часове по македонски и помашки.

Мама мия!

Вече е спешно чрез строго научен подход да почнат да се изследват смайващите посевки на денационализаторски идеи в родното пространство. Почвам да се замислям за популярната конспиративна теория, че глутница от световната криптокрация иска да обезбългари България, за да обсеби територията. Стъпка №1 е засилване на центробежните сили в обществото – разделяй и владей. Насъскване на отделни групи, унищожаване на авторитети, които сплотяват и доморализиране на нацията чрез медии, масова култура и лишаване на хората от позитивни права, като здравеопазване, сигурност, традиционни ценности… Ако послушаме тази одиозна персона Рита Исак, означава да учим българи как не са българи. Защото т. нар. македонци и помаци са си българи, някои от тях живеещи в Македония или в Гърция, или в Албания, че и в Босна, ала малко или повече са асимилирани от други културни влияния. Обикновено стечение на исторически обстоятелства. Все едно да въведем изучаване на шопски език.

Какво като помаците са мюсюлмани? През 15 и 16 век са били ПОмъчени да станат такива. И чии вежди ще изпишем като зорлем ги отделяме от нацията? Това води до напрежения и сепаратизъм. Все едно в Израел арабите да почнат да изучават специфичния палестински говор на Хизбула с неговите конспиративни кодове и подтекст.

Т. нар. македонци и помаци са многовековна част от българската нация и който иска да ги отчуждава, сее антибългаризъм. Сиреч разновидност на расизма и ксенофобията.

Да споменавам ли сайта на Партиятана свободата в Холандия, насаждащ антиБългарски настроения в ЕС? Не са за забравяне и неоосманските блянове на турския външен министър Давутоглу, формулирани в книгата му „Стратегическа дълбочина“?

Наскоро държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън дойде у нас и пред нея се фръцнаха някакви млади цигани, които излъгаха външния министър на една световна сила, че нямат права. При положение, че именно тази общност се ползва с всички възможни права, произтичащи от всички европейски закони. Само че по отношение на задълженията към обществото, като плащане на данъци, спазване на ред и полагане на общественополезен труд ромите от гетата имат някакво ку-клукс-клановско предубеждение.

Ако приемем, че това последното е класическа цигания – маскирано просене на пари, направо шокираща беше статията на Леа Коен, експосланика на България в Белгия, Люксембург, Швейцария и Лихтенщайн – “Апокриф за цар Борис 3”. Пълен шокинг – цар Борис 3 Обединител и Спасител на българските евреи беше обявен за нещо като военопрестъпник, щастливо умрял от инфаркт, защото в противен случай щял да бъде осъден от т. нар. народен съд на смърт. Леа Коен като дъщеря на съдия от този съд вероятно знае как са екзекутирани по заповед на Москва 2618 души от цвета на българския елит. Но в случая не този геноцид е най-важното. Експосланикът на България громи всички държавници от Стамболов, Фердинанд, та до късния Тато с неговия погрешно отстояван национализъм, за това, че са се опитвали да градят силна държава с патриотично мотивирана нация, способна да настоява за своите интереси и в Одринска Тракия, Беломорието, Добруджа, Македония… Все едно да се подиграваме на Бен Гурион, на Голда Майерсън и останалите 22 души, подписали на 14 май 1948 г. Декларацията за създаване на Държавата Израел в Британска Палестина, за това че са налагали със сила държавостроителната си мисия.

Сила означава кръв, смърт и разруха за антиизраелците. Та до днес.

Корените на антибългаризма са в процес на вегетация още от края на 10 век от времето на император Василий Българоубиец, зовян още Багренородни. Както и децата знаят, той е ослепил 14 000 пленени самуилови войници през 1014 г. Малко по-късно византийците ни крадат царството. Тогава това е било обичайна борба за територии. 11 века по-късно борбата за територии не спира.

Явно българоубийците метоморфозират, но не се отказват да ослепяват де що има читава личност пръкнала се по нашите земи. Могъща българска държава, основана на могъща българска нация, спойка от християни, мюсюлмани, евреи и прочие продължава да е трън в очите на… На кого всъщност?

 Милен МИЛУШЕВ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене