Светът трябва да се подготви!

Светът трябва да се подготви за рекордни температури, предизвикани от Ел Ниньо, съобщи АФП, позовавайки се на изявление на ООН.

Метеорологичният феномен Ел Ниньо би могъл да доведе до нови топлинни рекорди, каза Петери Таалас, генерален секретар на Световната метеорологична организация. Според него възможността за формиране на Ел Ниньо в периода до края на септември е 80 процента. На 60 процента се оценяват шансовете за развитие на явлението до края на юли, съобщи БТА.

Ел Ниньо представлява естествен климатичен феномен, свързващ се с повишение на температурите, суша в някои части на света и силни дъждове в други. За последен път този феномен беше наблюдаван през 2018-2019 г. След него беше регистриран сравнително дълъг епизод на Ел Ниня – явление, характеризиращо се с понижение на температурите.

Последните осем години са най-топлите в историята на измерванията. Бе периода на Ла Ниня температурите биха били още по-високи.

На този етап не е възможно да се предвидят интензитетът или продължителността на Ел Ниньо. Последният регистриран период беше сравнително слаб, но предхождащият го – този между 2014 и 2016 г. – беше мощен и имаше много тежки последици. Световната метеорологична организация подчертава, че 2016 г. е била най-топлата година, регистрирана някога, заради двойния ефект, предизвикан от Ел Ниньо и човешката дейност.

Ефектите от Ел Ниньо ще се усетят по-силно през следващата година.

Ел Ниньо вероятно ще предизвика екстремни климатични прояви, се казва в съобщението на Световната метеорологична организация (СМО). Подчертава се, че е необходимо да се изгради система за предупреждения – един от приоритети на СМО, за да бъде защитено населението.

Няма два еднакви епизода на Ел Ниньо. Феноменът се предизвиква в периоди между две и седем години и продължава между девет и дванайсет месеца.

Ел Ниньо се свързва със затопляне на повърхността на водата в централната и източната част на Тихия океан.

Ел Ниньо предизвиква силни валежи в някои части на Южна Америка, южната част на САЩ, Африканския рог и Централна Азия. В същото време явлението предизвиква тежка суша в Австралия, Индонезия, Южна Азия.

Затоплянето на повърхността на водата, предизвикано от Ел Ниньо, може да доведе до урагани в централната и източната част на Тихия океан.

Източник: meteobalkans.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене