Второ основно училище в Гоце Делчев чества своя патронен празник

Тържеството се превърна в открит урок по родолюбие

И тази година Второ основно училище „Гоце Делчев“ в едноименния град посрещна подобаващо своя патронен празник. Колективът се беше постарал да подготви всичко за тържественото честване – от подходящата украса до богатата програма и забавните игри на двора.

В словото си директорът на училището Цветанка Петричкова подчерта уникалността на това учебно заведение, съчетало традиции и съвременност, обединило поколения учители, ученици и родители с вътрешното усещане за една обща принадлежност.

Госпожа Петричкова пожела на учениците да бъдат като патрона на училището – отговорни и честни хора. „ Нека неговият завет да присъства неизменно в думите и делата ни!“, каза в заключение тя.

Пожелания за нови успехи на учебното заведение се съдържаха и в поздравителния адрес, получен от д-р Станка Колева – директор на Българското неделно училище „ Свети Иван Рилски“ в Кавала.

Литературно – музикалната програма, изнесена от учениците, беше тематично издържана и разнообразна. С вълнение и домакини, и гости изслушаха неостаряващите „Хайдушки песни“ на Яворов, посветени на неговия боен другар и приятел Гоце Делчев. А музикалният акцент в темата постави песента „Люлка над Пирин“. Ръкопляскания заслужиха и изпълнителите на народни танци, и мажоретките, красиви като пролетни цветя в новите си облекла.

Празникът продължи със спортно-исторически маратон. Надпреварата между отборите на пети, шести и седми клас беше наистина оспорвана. Те премериха сили както на спортното поле, така и на полето на знанието, отговаряйки на въпроси, свързани с живота на Гоце Делчев.

Днешното тържество във Второ основно училище беше не само израз на уважение към неговия патрон, но и един открит урок по родолюбие!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене