Издигаме паметна плоча на Гоце Делчев в Гърция

Паметна плоча по случай 120-годишнината от геройската кончина на Апостола на свободата на македонските българи Гоце Делчев ще бъде издигната в село Баница, намиращо се днес в Гърция. Плочата ще бъде поставена на същото място, където преди е стояла подобна плоча в памет на героя, която е била премахната от гръцките власти през 1946 г.

През последните години бяха направени няколко опита да се направи паметник или да бъде поставена плоча на същото място от страна на родолюбиви българи и представители на няколко български партии, но всички те останаха без резултат поради нежеланието на официална Гърция.

Този път обаче официално вече тази инициатива срещна разбиране от гръцка страна.

„Ще подкрепя инициатива за издигане на паметна плоча на Гоце Делчев в село Баница в днешна Гърция по повод 120 години от неговото убийство, които се навършват през 2023 г.“. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с държавния глава на Гърция Катерина Сакеларопулу в четвъртък.

„България и Гърция загърбиха всички противоречия в миналото и в момента са модел и пример за стратегическо партньорство и разбирателство, каза още българският държавен глава. Аз не виждам проблем Гърция, която е суверенна държава и има грижата за паметниците на своя територия, да предостави възможност за такъв паметник, още повече че Гоце Делчев е радетел за свободата на всички хора, независимо в коя държава са живели“, заяви още Радев.

За мен бъдещето на света е като територия за културно сътрудничество“, цитира държавният глава думите на Гоце Делчев и посочи, че това е точно онова, което днес правят с Гърция.

„Ако има молба за поставянето на паметна плоча на Гоце Делчев в село Баница, Серес, компетентните органи ще я разгледат“, обяви на свой ред Катерина Сакеларопулу. Гоце Делчев загива на 4 май 1903 г. в сярското село Баница при битка с потеря, водена от майор Хюсеин Теофиков, с когото са съвипускници. Гибелта на Гоце Делчев се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за освобождението на Македония.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене