Днес е Световният ден на свободата на печата

На 3 май се отбелязва Световният ден на свободата на печата. Денят е обявен  с решение на Общото събрание на ООН от 20 декември 1993 г. по препоръка на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО). Поводът е годишнина от Декларацията от Виндхук от 1991 г. за свободен и независим печат, приета на среща на журналисти от Африка във Виндхук, Намибия.  Акцентът на този ден е да се утвърждават основните принципи на свободата на печата и да се отдаде почит на журналистите, които са загубили живота си при изпълнение на служебния си дълг.
От 1997 г. на този ден генералният директор на ЮНЕСКО връчва Световната награда за свобода на печата на ЮНЕСКО „Гилермо Кано“ на журналист, организация или институция, които имат изключителен принос за защита и/или насърчаването на свободата на печата навсякъде по света. Наградата е учредена същата година по инициатива на Изпълнителния съвет на международната организация в памет на колумбийския журналист Гилермо Кано, убит на 17 декември 1986 г. в Богота, Колумбия, заради критични материали за дейността на наркокартелите в родината му. Паричната премия на наградата е в размер на 25 000 долара.

През 1997 година БТА пише за първата връчена награда на името на Гилермо Кано:

Испания – ЮНЕСКО

Мадрид, 4 май 1997 г./БТА/ Първата награда на ЮНЕСКО на името на Гилермо Кано за принос в утвърждаването на свободата на печата бе присъдена на китайската журналистка Гао Ю. Това съобщи вчера на международната конференция на журналистите в испанския град Билбао генералният директор на Световната асоциация на вестниците Тимоти Балдин. Гао Ю обаче няма да може да получи почетното отличие, тъй като през 1994 г.  китайските власти я осъдиха на шест години лишаване от свобода по обвинение, свързано с професионалната й работа и сега е в затвора.
Наградата е учредена в памет на колумбийския журналист Гилермо Кано, убит от наркомафиоти.
Пред участниците в конференцията вчера, когато беше Световният ден на свободата на печата, генералният директор на ЮНЕСКО Федерико Майор изрази съжаление, че властите в КНР водят политика на репресии спрямо журналистите и ограничават свободата на печата и заяви, че присъждането на наградата на Гао Ю е израз на протест срещу подобна политика.

***

В Международния ден на свободата на печата  през 1998 година БТА пише:
Генералният секретар на ООН призова за повече „превантивна журналистика“

Ню Йорк, 3 май 1998 г. /БТА/ В интервю по случай днешния Международен ден на свободата на печата генералният секретар на ООН Кофи Анан призова правителствата да уважават медиите, а от пишещите поиска да се занимават повече  с „превантивна журналистика“, която да привлича вниманието към потенциално опасни ситуации преди да са излезли извън контрол.
„Медиите са склонни да се появяват, когато има кръвопролития, когато положението е тежко и да си отиват щом историята  приключи“, заяви Анан в интервю за Световната
асоциация на вестниците. Той посочи, че журналистите трябва да пишат така, че да подтикват властимащите да действат преди да се взриви ситуацията.
По случай днешния ден Комитетът за защита на журналистите с централа във Вашингтон публикува списък с имената на 10 лидери, които определя като „врагове на печата“ заради репресивното им отношение към медиите.  Както предава АП, това са нигериецът ген.Сани Абача, ръководителят на военната хунта в Мианмар /бивша
Бирма/ ген.Тан Шве, президентите на Беларус – Александър Лукашенко, Куба – Фидел Кастро, Индонезия – Сухарто, Туркменистан – Сапармурад Ниязов, Тунис – Бен Али, Китай – Цзян Цзъмин и премиерите на Етиопия – Зенави и Йордания – Маджали.

***
София, 3 май 2000 г.  „Журналистът между интереса и морала“ – дискусия по случай международния ден на свободата на словото и печата

На международния ден на свободата на словото и печата бе посветена дискусията „Журналистът между интереса и морала“ с Съюза на българските журналисти днес.
Представители на журналистическата колегия разговаряха по въпроси от всекидневната практика, касаещи морала и етиката: регулацията и саморегулацията на медиите, автоцензурата,
нарастващите сензационност и екшън-ориентация в повечето столични вестници.
Насилието в медиите е друг важен проблем според доцент Весела Табакова, преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации към Софийския университет.  Тя посочи, че основните етични принципи, които трябва да спазва всеки журналист са десет, но те могат да се сведат до три – да се казва истината, журналистът да бъде независим и максимално да се стреми да намалява вредата върху други лица в материалите си.
Председателят на СБЖ Александър Ангелов изрази мнение, че синдикализмът сред колегията е слабо развит и че повечето журналисти работят само за себе си.
В декларация по повод Международния ден на свободния печат, разпространена днес, Съюзът на журналистите в България „Подкрепа“ предупреждава за комерсиализирането и използването на журналистиката у нас за пропагандни цели.
Днес у нас съществуват много частни медии и плуралистичен печат, но несвободата се проявява в различни изтънчени форми, пише в декларацията. СЖБ „Подкрепа“ сочи като изключително тревожен факт безработицата сред журналистите и масовото прилагане на срочни трудови договори.

***
Декларация на Международната федерация на журналистите

Брюксел, 3 май 2000 г./БТА/ Днес Международната федерация на журналистите /МФЖ/ отбеляза първия за новото хилядолетие Международен ден на свободата на печата, като призова световните медии да се обединят срещу „заплахите, насилието и бедността“, които са бич за журналистите в много части на света, съобщи на БТА федерацията.
В декларация на организацията по случай 3 май – Международния ден на свободата на печата, се посочва, че медийните групировки, действащи в глобален мащаб, носят специалната отговорност да изолират и заклеймяват „цензорите и тираните“, които нарушават правата на журналистите в много страни.
Журналистическата професия е една от най-опасните и трудни професии, се казва в документа.  От началото на тази година досега са загинали 23 журналисти, много други са станали жертва на насилие, мнозина са в затвора.
МФЖ е най-голямата организация на представителите на журналистическата професия в света.  Тя има повече от 450 000 членове в 130 съюзи и асоциации в 103 страни. източник:БТА/снимка: Glas news

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене