Скриват половината АМ „Струма“ със защитна конструкция

Едното платно на автомагистрала „Струма“ в участъка Благоевград-Симитли ще бъде покрито с конструкция, за да се укрепи надвиснало над него свлачище. Целта е трасето да бъде изцяло укрепено и трафикът в участъка, който е изцяло готов, да бъде пуснат преди края на летния туристически сезон. В участъка е и най-дългият тунел, строен някога у нас, „Железница“, който е готов, но две години стои неизползваем, тъй като достъпът до него е компрометиран от свлачищната активност.

Идеята е платното в посока Гърция да бъде частично покрито със защитна конструкция, а това в посока Благоевград и София да бъде изцяло укрепено в основата си. Към момента строителните дейности текат, а очакванията са в средата на активния летен сезон да бъде пуснато платното в посока София. Актуализираният срок за пускането и на платното към Гърция е краят на ноември.

Укрепването на свлачището ще позволи в експлоатация най-накрая да бъде пуснат 10-километровият участък от кръговото движение при Мощанец през тунел „Железница“ до разклона за Банско и Разлог. Това ще ускори придвижването и ще предотврати тапите, които се образуват в празнични и почивните дни при слизането от магистралата на първокласния път Е-79 в посока Гърция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене