Какво не бива да се прави утре: Много важен ден е

Утре християнската църква чества юдейския пророк св. Йеремия, страстен изобличител на пороците на сънародниците си и прорицател.

Той предсказва, че Йерусалим ще бъде завладян от Навуходоносор, а народът му ще бъде разпилян по света, за да изстрада в робство своите грехове. Негово е и предсказанието, че Бог ще изпрати своя син и наследник на Земята, пише imen-den.net.

За българина Йеремия, Ерминден, Ирима, Ерминьото или Зъмски ден е празник на змиите. Съществува поверието, че който не почита светията, през лятото ще бъде ухапан от змия.

Обреди и Традиции

Българският народ нарича този празник Ермия, Ирмия, Ирминден, Ирима, Зъмски ден.

Обредите са насочено основно към предпазването от змии. В народните представи змиите излизат от своите леговища на Свети четиредесет мъченици или на Благовещение, а на Йеремия излиза техният цар.

В Западна България срещу празника палят огньове, прескачат ги, произвеждат шум и изричат многобройни заклинания, с които да прогонят змиите.

На места в Южна България Йеремия се тачи за предпазване от гръм и градушка.

Ако на 1 май вали, първите четири месеца на следващата година ще са мокри, дъждовни или снежни. Ако денят е сух, и месеците ще са сухи.

Където има мъгла през деня, през лятото ще вали град.

Забрани

Не се работи. Който работи, през лятото ще го ухапе змия.

Мъжете не работят на полето, за да не се разсърди пророкът и да хвърли от пояса си тежки ледени зърна.

В правенето на подници не участват жени, които скоро са погребали свой близък. В противен случай подниците ще се чупят, а на душите на умрелите ще им е тежко на онзи свят.

В Тутраканско не се меси хляб, за да не мухлясва житото.

Не се оставя от хляба за следващия ден – изяжда се всичко, за да не мухлясва житото.

На този ден имен ден празнуват: Майя, Мая, Еpмeнa, Еpмeлинa, Еpмeнкo, Тамара

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене