Асоциация „Форум“ предупреди изрично депутатите да не приемат този законопроект

Асоциация „Форум“ споделя становище, че представеният законопроект разкрива грубо непознаване на съдийските и прокурорски органи, техните функции, независимост и конституционно уредени правомощия, вида и характера на постановяваните актове, реда за събира

Проектът на Министерски съвет за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за въвеждането на т. нар. „механизъм за контрол над главния прокурор и заместниците му“ е противоконституционен. Такова становище е подготвила Асоциация „Форум“, съпредседател на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет, до членовете на Комисията по правни въпроси в 49-ото Народно събрание.

Въвеждането на ad hoc фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор и заместниците му, както и на друг прокурор, който да контролира разследващия, крие опасност народните представители да предизвикат ново дело „Колеви“, последиците от което авторите на законопроекта твърдят, че се опитват да уредят с предложенията си.

Асоциация „Форум“ споделя становище, че представеният законопроект разкрива грубо непознаване на съдийските и прокурорски органи, техните функции, независимост и конституционно уредени правомощия, вида и характера на постановяваните актове, реда за събиране и проверка на доказателствата, гаранциите за законосъобразно провеждане на разследването, правата на обвиняемия и на други участници в производството; принципа на разделение на властите.

В разрез с конституционно предвидената структура на прокуратурата, със закон (ЗСВ и НПК) е създаден нов орган, който не е предвиден в Конституцията, не е поставен на една плоскост с другите прокурори в системата на прокуратурата, както по отношение на неговия статус, на условията и реда за неговото назначаване, освобождаване и осъществяване на неговата отговорност, така и по отношение на възложените му функции и реда на извършваната от него дейност, пише още в становището.

Централен момент от аргументите против предложените от Министерски съвет промени е този, че е недопустимо възлагането на прокурорски правомощия на друг орган – съдия, чрез нарочното му преназначаване като прокурор. Това от една страна, засяга неправомерно правомощията на самата прокуратура, а от друга, непоправимо накърнява независимостта на съда и неговата функция на арбитър в наказателното производство.

Относно измененията, свързани с начина на избор на членове на ВСС от НС, които се предвиждат в проекта за изменение и допълнение на НПК, Асоциация „Форум“ счита, че въведеното ограничение за участие на действащи магистрати (съдии, прокурори и следователи) при избора по колегии на членове на ВСС от НС е дискриминационно и противоконституционно, доколкото Конституцията не предвижда конкретна юридическа професия, а само високи професионални качества и съответен стаж.

„Предложеният законопроект във всички свои части се отличава с противоконституционност и съществено противоречие с правото на ЕС и ЕСПЧ, а необходимостта му е без коментар. В крайна сметка, след като не се разграничават органи като „прокуратура“ и „съд“, по-сериозни правни доводи са просто излишни. Когато изначално неосъществими (поради противоречие с Конституцията) законодателни обещания, са включени в План за възстановяване, може ли изобщо да се допусне, че ще се постигне валидно основание за правомерно получаване на европейски средства“, пише в становището на екипа на асоциацията с водещ правен експерт Надежда Митева.

Становището ще бъде депозирано до края на седмицата в Народно събрание от Мария Карагьозова, председател на Асоциация „ФОРУМ“ и съпредседател на Гражданския съвет към ВСС, като пълният текст  ще бъде публикуван в раздел „Становища по законопроекти“ на сайта на парламента.

blitz.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене