Кметът на Дамяница с подробности за побоя над 103-г. му баба

Най-възрастният жител в община Сандански – 103- годишната Люба Костадинова от Дамяница, бе пребита от 55-годишната й внучка Любяна. Грозният инцидент е станал в къщата на столетницата във вторник, малко след 19.00 ч., съобщи кметът на селото Атанас Ангелов. Внучката се нахвърлила върху баба Люба, за да й вземе парите, опитала се да разкопчае джоба й, но с една пръчка столетницата я ударила по ръцете. Любяна се ядосала и отвърнала с удар в главата на възрастната жена. Баба Люба започнала да вика за помощ, чули я съседите, които веднага дошли, подали сигнал и до тел. 112. На място пристигнал дежурен полицейски автопатрул, както и кметът на Дамяница Атанас Ангелов, който е внук на битата жена. На местопроизшествието станало ясно, че Любяна успяла да изтръгне от баба си 150 лева.

„Четири часа бяхме в полицейското управление, за да давам обяснение. Тази нашата Любяна се изложи много. Не ми се коментира, но жалко за баба Люба, която е с много твърд характер и съм сигурен, че ще се справи и ще преодолее този стрес, който за нейните години и идва малко в повече. Каза, че не я боли нищо, но не иска повече внучката й да влиза в къщата й”, каза Ангелов.

Баба Люба живее сама в къщата, но не заключва, защото ежедневно я посещават съседи и роднини от селото. Допреди няколко дни на договор като социален асистент на баба Люба е била  вписана  внучката й. Известно е в цялото село, че Любяна злоупотребявала с алкохола и не полагала необходимите грижи за гледане на столетницата. Това потвърди лично кметът Атанас Ангелов. Той допълни, че на нейно място вече е назначен нов социален асистент, който ще обгрижва жената.

Любяна е живяла дълги години в Перник, прибрала се  в родното си село преди  десетина години и заживяла с мъж, който също посягал към чашката. През първите месеци Любяна се държала нормално с баба си. Според кмета Ат. Ангелов баба му Люба много често й е давала пари, за да си купи дрехи, обувки, храна и други неща. „Тя сама ми е споделяла, че й е давала пари, като  виждала, че няма дрехи и обувки, защото голяма част от заплатата, която получава като асистент, е пръскала за алкохол, а по-малко за храна, и ставала все по-агресивна и постоянно търсела пари. Откакто се събра с този мъж, положението стана неконтролируемо. И двамата се напиват и не се полагат грижи за баба Люба. Това бе причината да й прекратим договора и да назначим друга жена като социален асистент”, поясни още кметът Ангелов.

Не се е наложило битата столетница да бъде транспортирана до болницата в Сандански, за да й бъде оказана спешна помощ, тъй като ударът по главата не е бил толкова сериозен. Побойницата  Любяна е задържана със заповед за задържане за 24 часа, очаква се с прокурорско разпореждане да бъде задържана до 72 часа. По случая е образувано досъдебно производство, очаква се да бъде повдигнато обвинение за средна телесна повреда.

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене