Митрополит Серафим отслужи литургия в ремонтирания храм на Белица, вътрешният министър дари чудотворна икона

Специален и вдъхновяващ ден за християската общност в град Белица бе днешният. В емблематичния храм ,,Св. Вмчк. Георги “, разположен над центъра на населеното място, Неврокопският митрополит Серафим отслужи света литургия и обновление под съпровода на песнопенията на митрополитския хор ,,Йеромонах Неофит Рилски“, чийто диригент е проф. Йоанис Паохронис. В службата участваха свещеници от Белица, Якоруда, Баня, Банско, Добринище и Сандански. Още рано сутринта църквата се препълни с миряни, дошли да почетат обновяването на храма, да се помолят за здраве и да запалят свещ.

Сред множеството бяха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, зам.-министърът на МРРБ Николай Шушков, кметът на община Белица Радослав Ревански, представители на институции и организации от Белица и региона. След ритуала министър Демерджиев подари на църковния храм чудотворната икона на свети Георги. Тържествено за иподякон бе ръкоположен 33-годишният Алексей Грънчаров от Белица.

Основният ремонт на храмът и реставрационните работи бяха извършени с дарения от стотици християни, в каузата се включиха и мюсюлмани, както и с финансовата подкрепа на Община Белица и Неврокопската епархия. За ремонтите и почистването с доброволен труд помогнаха десетки млади хора от цялата община.

Храм-Белица-владика (2)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене