Започват строежа на „Струма“, за да не загубим европари

В близките дни трябва да започне частичното изграждане на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Надяваме се скоро да започне работата по пътния възел от отсечката приКресна, от южна страна в посока София, обясни зам.-регионалният министър Николай Шушков. Припомняме, че ОВОС-ът на трасето изтича в края на май и в случай, че не бъде започната работа по участъка, страната ни рискува да загуби над милиард лева, както „Труд news” неведнъж е писал. За да тушират бездействието си през последната година от служебния кабинет се опитват в последния момент да издадат частично строително разрешение, за малка част от пътя през Кресненското дефиле, за да спасят по този начин ОВОС на проекта.

Започват строежа на  Струма , за да не загубим европари

Договорите за изграждане на двете отсечки от “източния вариант” на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле могат да бъдат подписани веднага, след като приключи изготвянето на анализ на Решението по ОВОС и оценка за съвместимост на проекта спрямо специфичните цели за опазване на биоразнообразието в защитените зони “Кресна” и “Кресна-Илинденци” и бъде осигурено нужното финансиране за строителството, заявиха преди месец от строителното министерство в отговор на въпроси на “Труд news”. Тогава от ведомството се оправдаха за това, че все още няма подписани договори с работата на експертите по анализ. Но пропуснаха да уточнят, че към момента не се завършили всички отчуждителни процедури за трасето.

Още в началото на ноември 2022 г. Върховният административен съд (ВАС) уважи жалба, заведена от пътната агенция, с която се оспорваше скандално решение на бившия екоминистър от кабинета “Петков” Борислав Сандов за спиране на ОВОС-а на бъдещата магистрала “Струма” през Кресненското дефиле. Така се провали опитът на Сандов изцяло да спре избрания “източен вариант” за преминаване през Кресненското дефиле, който предвижда движението в посока Кулата на магистрала “Струма” да е по съществуващия път в дефилето, който ще се рехабилитира след изграждане на втората част от магистралата – ново трасе в посока София, източно от дефилето. Решението на ВАС обаче бе обжалвано от неправителствена организация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене