/ВИДЕО/ Хиляди неврокопчани празнуваха снощи на открито Възкресението Христово

Половин час преди Възкресението Христово, пасхалното богослужение в двата храма на централния площад на митрополитския град се изнесе на централния на площад на Гоце Делчев.

Тук под открито небе продължи пасхалното църковно служение. Тук, най-празничната, най-тържествената  литургия в християнството, бе водена лично от н.в.п., Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с владишкия клир и Неврикопски църковен хор. В полунощ, Дядо Серафим на три пъти тържествено изрече най-очакваните от християните думи в Пасхалната нощ: „Христос возкресе“ които хилядите миряни възторжено повториха след него.

След празничното приветствие към богомолците, Дядо Натанил предаде на миряните живият огън, който Българската Патриаршия достави от Божия гроб в Йерусалим.

След след края на пасхалното църковно служение, хиляди трепкащи пламъчета, носени от вярващи неврокопчани, тръгнаха от централния площад на Гоце Делчев във всички посоки на града, за да запалят домашните си кандила с благодатния пламък и с пожелания за здраве, щастие и благополучна година за семейството.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене