ОДМВР-Благоевград и РДПБЗН-Благоевград с мерки за сигурност по време на предстоящите Великденски празници

От ОДМВР-Благоевград и РДПБЗН-Благоевград са предприети необходимите мерки за обезпечаване на обществения ред, сигурността и безопасността на гражданите по време на предстоящите празници и поредицата от почивни дни.

В празничните дни се създават условия за понижена бдителност у хората, от което се възползват недобронамерени лица за извършване на джебчийски кражби и други криминални деяния. При носенето на ценни вещи и пари, които биха могли да бъдат обект на посегателство е необходимо да се проявява бдителност и внимание. Не трябва да се оставят незаключени и без надзор за продължителен период от време и жилищата. От полицейските служители ще има засилен контрол, целящ недопускане на инциденти, свързани с нарушаване на обществения ред на местата и в обектите, където ще има съсредоточаване на множество хора. Ако станете жертва на престъпление, уведомете незабавно полицията чрез тел.112. Ще се следи за стриктното спазване на изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия при транспортирането, законната употреба и съхранението им. Проверки ще се осъществяват и за разпространение и продажба на акцизни стоки без бандерол и заплатен акциз. Ще се реализират и съвместни проверки със служители от Българската агенция по безопасност на храните по отношение на качеството и произхода на храните от животински произход.

Тъй като по традиция на предстоящите празници на трапезата присъства агнешкото месо, препоръчваме на стопаните да бъдат предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. Често пъти крадците представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които по-късно обират. Не оставяйте непознати лица сами в имота под никакъв предлог. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните, са най-честите способи, които крадците използват, за да отклонят вниманието ви и да останат сами в помещението, в което държите парите си.

От ОДМВР-Благоевград е създадена организация за полицейска охрана на храмовете по време на църковните служби, свързани с християнския празник Великден.

Засилен ще  бъде и контролът на движението по пътищата по време на Великденските празници. През празничните и почивни дни от полицейските служители ще се осъществява засилен контрол по главен път Е – 79 и АМ „Струма“ в посока Благоевград – ГКПП Кулата и път ІІ- 19 в отсечката пътен възел – Симитли – Банско – Г. Делчев. Специализирани полицейски операции „Алкохол, наркотици, неправоспособност и скорост“ ще се провеждат в малките населени места и на местата с масово посещение на туристи. Автопатрулите ще имат за цел подпомагане и регулиране на движението при задръствания, както и осъществяване на демонстративен и превантивен контрол към участниците в движението. Ще се активизира контрола по спазване на скоростния режим с мобилните системи от оборудвани с тях автомобили на “Пътна полиция”. Ще бъде въведена временна организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа на МПС-та предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12т., вкл. състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника в първия предпразничен и последния почивен ден.

ОДМВР-Благоевград апелира  към водачите на МПС да спазват стриктно ЗДвП и указанията давани от контролните органи.

Предстоящите честванията на църковния празник “Възкресение Христово” са свързани с масово събиране на хора в църкви, манастири и параклиси. Изпълняваните церемонии са съпроводени с паленето и пренасянето на свещи, което значително повишава риска от възникване на пожари. За осигуряване на пожарната безопасност в християнските храмове в област Благоевград, служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ извършват проверки, като особено внимание се обръща на създадената организация за пожарна безопасност, осигуряването на условия за успешна евакуация, изправността на електрическите и отоплителни инсталации и съоръжения, изправността и наличието на уредите и съоръженията за първоначално пожарогасене, осигурените условия за успешно пожарогасене. Извършват се инструктажи по пожарна безопасност на длъжностните лица в храмовете, като се акцентира върху ограничаването на предпоставките за възникване на пожари в църковните храмове, както и на първоначалните действия при пожар и евакуацията на посетителите.

Един от ритуалите на Християнския празник е свързан с палене и пренасяне на горящи свещи по домовете. Въпреки предприетите превантивни мерки, РДПБЗН – Благоевград съветва гражданите да внимават при паленето на свещи около храмовете и у дома. Запалените свещи да се поставят само в специално пригодени за това негорими и защитени от вятър съдове и да не се оставят в близост до горими материали и без наблюдение. Всяка запалена свещ крие опасност, особено за хората с по-дълги или обемни коси, които лесно могат да пламнат от близко запалена свещ.

След прибирането си в домовете, не оставяйте запалените свещи да горят без надзор, дори ако сте в съседна стая. Пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг, а последиците до които може да доведе пожар са изключително сериозни. Възможно е застрашаване на живота и здравето, както на вас, така и на вашите близки, а също нанасяне на материални щети.

Не допускайте децата да си играят със свещите, а боравенето с тях да става само с родителски контрол. Имайте предвид, че възрастните, трудно подвижни хора и децата са най-честите жертви на пожари, затова не ги оставяйте сами в къщи и заключени!

При пожар или друг инцидент своевременно да се сигнализират органите за пожарна безопасност и защита на населението чрез тел. 112.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене