Националния печат

печат

В. „Сега“

Формулата 2+2 ще увеличи и държавната администрация

Сложната формула на управление с официална двупартийна коалиция и още две подкрепящи я партии ще доведе до рязко набъбване на държавната администрация. Вторият кабинет на Бойко Борисов ще работи с безпрецедентен за последните години брой министерства – 17. Очаква се във всяко от тях да има поне по четирима заместник-министри, вместо сегашните двама или най-много трима. Ще се увеличи и броят на представителите на държавата в бордовете на държавни фирми, научи „Сега“.

Една трета от „тъмния интернет“ се оказа в България

Една трета от т. нар. тъмен интернет се оказа в България. 129 сайта от „дълбоката мрежа“ (Deep Web) са били спрени при международна операция с участието на ДАНС. Те са използвали инфраструктурата на хостинг компания в България, съобщиха от спецагенцията. В акцията са участвали служби от 16 европейски държави, САЩ и Канада. Целта й е била спиране на сайтове, разпространяващи и промотиращи незаконни стоки и услуги в интернет, и задържане на престъпните групи, които ги администрират и използват.

Големите депозити в банките намаляват

Броят на депозитните сметки в банките, в които има над 1 милион лева, е намалял с 47 за последните 3 месеца. Това става ясно от данните на БНБ за третото тримесечие на 2014 г. Общият брой на седемцифрените сметки в края на септември е 685. Между края на юни и края на септември сумите в тях са се свили с над 108 милиона до 1.726 милиарда лева. Сериозен спад има и при влоговете между 200 хиляди и 500 хиляди лева.

В. „Монитор“

Новоизбраният министър-председател Бойко Борисов събра повече подкрепа от кабинета, който ще оглавява, при гласуването в Народното събрание вчера. Лидерът на ГЕРБ получи одобрение за премиерския пост от 149 депутати, докато всичките му министри бяха избрани със 136 гласа „за”.

В подкрепа на Борисов да оглави МС бяха народните представители от ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ и БДЦ. Срещу кандидатурата му се обявиха 85 депутати от БСП, ДПС, „Атака” и двама избраници от ПФ.

Кадрово цунами в БСП

Вчера, дни преди емблематичния 10 ноември, новият председател на Столетницата събра социалистите на пленум за тежки решения. В резултат трима души се сбогуват с мястото си в Изпълнителното бюро, което от 21 души става 18. Димитър Дъбов и Евгени Узунов вече няма да бъдат зам.-председатели на БСП, двамата се разделят и с мястото си в бюрото. Георги Пирински също повече няма да бъде заместник на Миков, но ще запази мястото си в партийното ръководство. Бившият военен министър и дългогодишен говорител на партията Ангел Найденов също повече няма да е член на ИБ.

По 2000 лева за 115 отлични студенти

2000 лв. стипендия ще получат отлични студенти, които са сираци и полусираци. Фондация „Помощ за благотворителността в България” ще връчи стипендии „Готови за успех”. на115 студенти и ученици. Наградата за учениците е в размер на 1000 лв. Стипендиите ще бъдат връчени във вторник в залата на театър-лаборатория „Алма Алтер” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

 

В. „Стандарт“

Обезумял Дракула изяде луд, пи от кръвта му

„Канибалският набег е дело на 45-годишния Туран Сюлейман, който от 1999 г. е диспансеризиран с диагноза параноидна шизофрения. Преди месец той бил изписан след поредното лечение в психиатричната клиника в Бяла, но в началото на тази седмица сам потърсил медицинска помощ при психиатрите в Разград и бил хоспитализиран в местното отделение.

Туран, който е много едър и силен физически, бил настанен в една стая с 58-годишния Селиман Ахмед, също шизофреник, но много слаб и немощен.

Горанов слива НАП и митниците 

НАП и Агенция „Митници“ ще бъдат обединени в една обща агенция. Това обяви новият министър на финансите Владислав Горанов при приемането на поста си вчера в Министерство на финансите. „В споразумението с нашите партньори, които подкрепят правителството, сме заложили анализ и реформа в областта на приходните администрации. За нас ефектите от обединението би трябвало да са по-скоро положителни, най-малкото заради подобряване на координацията и по-доброто териториално покритие на контролните функции на органите по приходите“, заяви Горанов.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене