Зам.-земеделски министър: Ще обсъдим на Консултативен съвет какво да правим с украинското зърно

На Консултативния съвет по зърно ще обсъдим няколко възможни варианта. Един от тях е засилен контрол – анализи на всичко, което влиза на ниво граници. Вторият – да стартираме преговори с украинското правителство. Но ще бъде много трудно на ниво правителство с правителство да ограничим бизнес действията на две частни фирми.

Това заяви заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков пред Нова телевизия относон недоволството на зърнопроизводителите.

Джиков заяви, че сред коментираните варианти е и включително компенсиране от кризисния резерв, както и да се увеличи със 75 млн. евро от кризисния резерв на ЕС помощта под формата на компенсации. „Ще обсъдим с бранша надълго и нашироко всички възможни варианти за излизане от кризата”, подчерта зам.-министърът.

„Трябва оттук нататък да се ограничи вносът на слънчоглед в България, защото с него е най-сериозният проблем и по складовете има около 1,300 млн. тона. Това е количество, което ще бъде преработено в страната ни до месец юли. Натискът намалява”, подчерта той.

За борбата с високите цени, Джиков коментира, че през Министерския съвет ще се предприемат действия за приемане на закон за търговията с храни в Народното събрание, през който, подобно на Франция и Германия, чрез лостови механизми, ще може да се ограничи надценката при храните. „Проблемът с надценките рефлектира изключително негативно върху потребителите”, е мнението му.

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене