Само 14 кандидат-депутати от Пиринско влязоха в списък „А” с над 7% от гласовете на избирателите

Новите народни избраници от Благоевград с най-висока и най-ниска представителност в 49-о НС – Ст. Апостолов от ГЕРБ със 7020 гласа, при мандат на ИТН Ст. Богдански влиза с 346

14 кандидат-депутати от Благоевград са получили повече от 7% от гласовете на избирателите за тяхната листа и вчера бяха включени в списък „А” на ЦИК, съдържащ имената на тези от тях, които с преференции пренареждат листите.

Най-много са те в листата на коалиция ГЕРБ-СДС. Това са Росен Желязков, получил 24,95% от гласовете на избирателите, Стефан Апостолов от Симитли – 18,66%,  Костадин Стойков от Петрич – 13,71%, Георги Георгиев от Сандански – 9,77%, Александър Мацурев от Банско – 9,17%, и Даниела Савеклиева от Благоевград – 7,99%. В тази последователност ще се реши и кой влиза в парламента в зависимост от това колко места ще им отреди разпределението по метода на най-големия остатък, известен още като Метод на Хеър-Ниймайер.

С най-голяма представителност в парламента не само в ГЕРБ, но е сред всички останали свои колеги от Благоевград, ще е Апостолов, за когото гласуваха 7020 души.

От листата на БСП 7-процентната бариера прескачат водачката Корнелия Нинова, получила 55,03% от гласовете, дадени за партията, и Богдан Боцев от Гоце Делчев с 21,32%. Нинова влиза от 25 МИР в София и сигурният депутат остава Боцев.

В листата на „Възраждане” има само един кандидат-депутат с повече от 7% – Цончо Ганев, който е събрал 73,30% от гласувалите за партията. 0,02% не са стигнали на благоевградската депутатка Цвета Рангелова, за да влезе в списък „А”, но при нея това не е фатално, защото е втора в листата след Ганев, той влиза от Бургас, затова тя със сигурност ще е част от 49-ия парламент. За Рангелова подадените преференции са 755.

В ИТН списък „А” е с 2 имена – на шоумена Станислав Трифонов, получил 72,86% от гласовете, и на благоевградчанина Станислав Богдански – 8,43%. Слави Трифонов водеше и листата в Стара Загора и вчера бе крайният срок, в който трябваше да съобщи в ЦИК от кой избирателен район смята да е депутат. Ако не избере Благоевград и ИТН получи 1 мандат, в 49-о НС ще се закълне Ст. Богдански, който ще бъде вероятно с най-малката представителност в целия 240-членен парламент – за него са гласували 346 избиратели.

В „Продължаваме промяната-ДБ” пък единственият с повече от 7%, и то понеже беше водач и обра и гласовете на хората, които не са посочили преференции, е досегашният депутат Андрей Гюров. Колегата му в предишните 2 парламента Владимир Табутов е с едва 4,4% подкрепа, което му отрежда трето място.

В ДПС водачът Делян Пеевски е с 69,57%, Движението не зачита преференциите и при 2 мандата освен Д. Пеевски влиза третият в листата Елхан Кълков, защото вторият Йордан Цонев ще бъде представител от Велико Търново.

Имената на 11-те депутати от Пиринско в 49-ия парламент трябва да станат ясни най-късно до неделя.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене