Иван Гешев: Прави се опит да се разрушат българските институции

Снимка: БГНЕС

В Белград са кацнали обвиняемите по делото „Нексо“

Нашите предци са проявили отговорност. Задавам си въпроса ние днес можем ли да проявим отговорност и кой в последните няколко години поема отговорност. Има ли въобще в този момент кой да поеме отговорност към народа и към държавата? Защото тези, които би трябвало да поемат отговорност, предлагат последните две години само избори.

Това каза главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС.

„Пет избора без да се поеме отговорност за хората и това, което виждам, е говорене за реформи, срещу които стои фактически разруха“, заяви Гешев.

Главният прокурор е категоричен, че се прави опит да се разрушат българските институции – като прокуратурата и МВР. „Моята отговорност е да не позволя това да се случва, защото не е в интерес на хората и няма да допусна да се заплашват магистрати, жени и майки, което се случва по едни дела, по които днес Софийска градска прокуратура пусна съобщение. Няма да допусна да се оказва натиск върху колеги от МВР и магистрати с опити за сплашване, дискредитиране, компроматна война“, подчерта той.

Гешев посочи, че се намираме в най-безпрецедентната криза, която освен икономическа, социална, е и конституционна.

„Достатъчно е да кажа, че инспекторатът на ВСС и ВСС са с изтекли мандати. Конституционният съд… и смятам да не продължавам. Тези институции са над 80“, обясни той и обяви, че си задава въпроса кой има интерес от това, което се случва, но определено не са обикновените граждани.

„Интерес имат тези, които наричате олигархия, мафия, престъпност, корупционер“, посочи още Гешев.

Главният прокурор заяви, че прокуратурата ще става все повече обект на атаки.

Той съобщи и че днес в Белград са кацнали обвиняемите по делото „Нексо“.

Нели Христова

dnes.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене